Binnenland
NOS

Voor het eerst meer niet-gelovigen dan gelovigen in Nederland

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor het eerst meer niet-gelovigen dan gelovigen in Nederland

Nederland telt inmiddels meer niet-gelovigen dan gelovigen. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

SCP: meer niet-gelovigen dan gelovigen in Nederland

“Historisch gezien is er altijd veel aandacht geweest voor traditioneel gelovigen, maar die grote groep van niet-gelovigen wordt vaak gezien als een restcategorie.”, vertelt SCP-onderzoeker Willem Huijnk in het NOS Radio1 Journaal. SCP heeft voor het eerst de groep niet-religieuzen in kaart gebracht. “Het is inmiddels de grootste groep, divers van aard en ook zij spelen met grote levensvragen. Dus vonden we het de hoogste tijd om in te zoomen op deze groep.”

Diverse groep

Onder de niet-gelovigen vallen verschillende subgroepen. Zo heb je aan de ene kant de atheïsten en de agnosten. “Atheïsten geven aan dat ze niet in een god of hogere macht geloven. Agnosten geloven daar ook niet in, maar geven aan dat niet zeker te weten.” Dan is er nog een andere groep, de spirituelen. “Dat zijn mensen die wel geloven in een algehele levenskracht, niet in termen van en god, maar wel van een hogere macht. Ze zijn gericht op spirituele groei, zoektocht naar authenticiteit en voelen zich vaak verbonden met een groter geheel.”

Zingeving

“Iemand die traditioneel gelovig is, krijgen zij normen, waarden en zingeving aangereikt vanuit het geloof zelf en de instituties”, vertelt Huijnk. “Voor niet-gelovigen is dat een hele opgave. Die moeten zelf zin geven aan het leven. Vaak geven ze aan dat de zin van het leven er niet is, maar dat betekent niet dat het leven zinloos is en daar maken ze zin in.”

Samenleving

Wat betekent het dan voor Nederland? Jarenlang werd het gezien als gelovig, christelijk, land. “Nederland is geen gelovig land meer, in tegenstelling tot bijna alle andere landen in de wereld. Nederland heeft daar een unieke positie in. Dat heeft wel gevolgen”, legt Huijnk uit. “Voor bijvoorbeeld het vrijwilligerswerk. Gemeenschap is vaak bij gelovigen groot, ze doen veel vrijwilligerswerk en doneren gul. De teloorgang van de ontkerkelijking heeft ook gevolgen voor zoiets als het aandeel mensen dat vrijwilligerswerk doet.”

RJN SCP geloof

Ster advertentie
Ster advertentie