Binnenland

Boa's eisen wapenstok en pepperspray: 'Ik wil 's avonds ook bij het eten aanschuiven'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boa's eisen wapenstok en pepperspray: 'Ik wil 's avonds ook bij het eten aanschuiven'

Een wapenstok en pepperspray en snel een beetje! Bijzondere Opsporingsambtenaren (boa's) zeggen dat ze hun werk niet meer kunnen doen zonder deze verdedigingsmiddelen. Uit protest leggen boa's in Amsterdam vandaag het werk stil. "Ik wil 's avonds ook nog bij het eten kunnen aanschuiven."

En nee, de protestactie betekent niet dat je nu kan doen en laten wat je wil. "Het zijn publieksvriendelijke acties. Op de echte excessen zullen we nog wel boetes geven", zeggen boa's Barry de Langen en Patrick Meier.

In NOS Met het Oog op Morgen vertellen ze dat ze vaak te maken krijgen met agressie en geweld. "Vorig jaar probeerde iemand op mij en een collega in te rijden", vertelt Meijer. Ook De Langen heeft het nodige meegemaakt. "Het is al vaker gebeurd dat het uitschrijven van een parkeerbon resulteert in een vechtpartij.

Na al die incidenten is ze één ding duidelijk geworden: er is geen peil op te trekken wie agressief wordt en wie niet. "Laatst moest ik mij nog verdedigen tegen twee complete gezinnen", herinnert De Langen zich.

Hoe een wapenstok en pepperspray ze dan gaat helpen? "Het werkt heel effectief. Het is niet bedoeld om letsel aan te brengen, maar je kan je er wel mee verdedigen. Ik voel me veiliger en meer op mijn gemak."

Toename

Geweld neemt bovendien alleen maar toe, menen de boa's. "Mensen worden steeds mondiger. Je merkt dat er steeds meer agressie onze richting uit gaat."

Ondanks die toename denken de twee er niet over om te stoppen. "Soms ben je de brenger van slecht nieuws en soms ben je de vriend van de straat. Het is een hele mooie afwisselende baan."

Meer weten? Bekijk hier het volledige gesprek:

Ster advertentie
Ster advertentie