Binnenland
NOS

Arrestatiebevel voor Grace Mugabe, maar Zimbabwe werkt niet mee

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Arrestatiebevel voor Grace Mugabe, maar Zimbabwe werkt niet mee

Zuid-Afrika heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Grace Mugabe, de echtgenote van de voormalig president van Zimbabwe. Ze wordt verdacht van het mishandelen van een model in een hotel in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg.

Zimbabwe één jaar na het terugtreden van Mugabe

De mishandeling zou hebben plaatsgevonden in augustus vorig jaar, toen haar man nog aan de macht was in Zimbabwe. Grace Mugabe was met hem meegereisd naar een conferentie in Zuid-Afrika. Daar sloeg ze naar verluidt het Zuid-Afrikaanse model Gabriella Engels met een stekker. Engels liep een hoofdwond op. Het model had de nacht doorgebracht in een nachtclub met de twee zoons van Mugabe.

Grace Mugabe moest zich vorig jaar in de zaak al melden bij een rechtbank, maar kwam niet opdagen. Ze keerde terug naar Zimbabwe en beriep zich op haar diplomatieke onschendbaarheid. Die tijd is voorbij, zegt correspondent Bram Vermeulen. "Als Grace Mugabe haar zoons wil opzoeken in Zuid-Afrika, dan kan ze in de problemen komen." In Zimbabwe is ze wel veilig. Ondanks dat er een uitleveringsverdrag is tussen Zimbabwe en Zuid-Afrika wil dat land niet meewerken aan het proces tegen de vrouw van Robert Mugabe.

Veel respect

Een jaar na het onder druk terugtreden van Mugabe gaat het op het gebied van gezondheid minder goed met het haar. Robert Mugabe heeft moeite met lopen en zijn vrouw Grace zou voor behandeling van darmkanker naar Singapore zijn gegaan. Verder genieten de Mugabe's in eigen land nog veel respect. "De grote villa in Harare staat er nog steeds en daar wonen ze nog steeds in. Soms laat Robert Mugabe nog van zich horen en geeft hij een persconferentie."

Voor de inwoners van Zimbabwe is er maar weinig veranderd. Na de verkiezingen was er hoop dat dat de nieuwe machtshebbers meer open zouden staan voor andere meningen en een grote verandering teweeg konden brengen. De huidige situatie is compleet anders. De hyperinflatie is terug en de oppositie wordt keihard neergeslagen. Eén jaar na Mugabe is alles weer terug bij af.

Ster advertentie
Ster advertentie