Binnenland

Rutte en De Jonge: verdere uitbreiding coronatoegangsbewijs en basismaatregelen weer verplicht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte en De Jonge: verdere uitbreiding coronatoegangsbewijs en basismaatregelen weer verplicht

Tijdens de persconferentie over de toenemende cijfers van coronapatiënten heeft premier Mark Rutte weer nieuwe maatregelen aangekondigd om de cijfers in te perken.

Corona persconferentie: introductie 2G en basismaatregelen weer terug

Het OMT noemde de huidige maatregelen ‘niet genoeg’ om de huidige coronacijfers terug te dringen. Het demissionaire kabinet wilt daarom terug grijpen op eerdere maatregelen. Premier Rutte spreekt van een periode van drie weken waarin deze maatregelen van toepassing zijn. Ze gelden sowieso tot zaterdag 4 december. Op vrijdag 3 december wordt de situatie opnieuw bekeken.

Advies

Rutte komt nu met twee "zeer dringende" adviezen. De eerste gaat over thuisbezoek. "Ontvang niet meer dan vier gasten per dag van 13 jaar of ouder. Ook als mensen gevaccineerd zijn. We weten dat de meeste besmettingen achter de voordeur worden doorgegeven." Ook het thuiswerkadvies wordt per direct aangescherpt. "Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan." Rutte doet daarbij de oproep aan werkgevers én werknemers om zich daaraan te houden.

Anderhalvemeterregel

Overal waar het coronatoegangsbewijs niet geldt, keert de anderhalvemeterregel terug. "In het restaurant word je coronatoegangsbewijs gecontroleerd en geldt die 1,5 meter dus niet. Maar ga je met je vrienden wandelen in het park of winkelen, dan houd je anderhalvemeter afstand", vertelt Rutte. Verder gelden er uitzonderingen. "Als je zelf gaat sporten en je een sport beoefent waarin afstand houden niet mogelijk is. Of als je kunst en cultuur beoefent. En in het openbaar vervoer en het onderwijs."

Sportwedstrijden gaan door, maar er is geen publiek welkom. Dat geldt voor profsport en de amateursport.

Verplichte sluitingstijd

Er komt een verplichte sluitingstijd voor horeca en winkels. Tussen 20.00 uur 's avonds en 06.00 uur moeten de horeca en de essentiële winkels sluiten. Tussen 18.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's ochtends moeten de niet-essentiële winkels dicht zijn. Ook in contactberoepen, zoals kappers en sekswerkers, mag niet worden gewerkt. De horeca mag na 20.00 uur wel bezorgen. Culturele voorstellingen met vaste zitplaatsen hoeven zich niet aan de verplichte sluitingstijden te houden.

Coronatoegangsbewijs

Het coronatoegangsbewijs gaat ook mogelijk worden voor niet-essentiële winkels en de niet-essentiële dienstverlening. "Bij de supermarkt kun je gewoon naar binnen, zij het met de maatregelen die gelden, maar in de woonwinkel kun je gevraagd worden naar je coronatoegangsbewijs", zegt demissionair minister De Jonge. Ook wordt het voor werkgevers mogelijk om op de werkvloer naar het coronatoegangsbewijs te vragen. Daarvoor is wel een wetswijziging voor nodig.

Ster advertentie
Ster advertentie