Binnenland

Guido Weijers: '30 man in een theaterzaal is waanzin'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Guido Weijers: '30 man in een theaterzaal is waanzin'

De cultuursector krijgt wederom harde klappen. Zo sluiten theaters tijdelijk hun deuren vanwege de aanscherping van de coronamaatregelen en voorstellingen worden geannuleerd. Artiesten maken zich grote zorgen en cabaretier Guido Weijers roept z'n collega's dan ook op om van zich te laten horen.

Op dit moment zijn er in bioscoop-en theaterzalen maximaal 30 mensen toegestaan. Maar volgens Weijers is het aantal totaal willekeurig gekozen, zo vertelt hij in Stax&Toine. Tien culturele instellingen in Amsterdam krijgen een ontheffing voor de coronamaatregel en mogen naar 250 mensen die op 1,5 meter afstand zitten.

'Geen besmettingen in theaters'

"In kleine zaaltjes waar geen ventilatie aanwezig is mogen nu evenveel mensen zitten als in een Ziggo Dome, waar 100 procent buitenlucht wordt geventileerd en 16.000 mensen kunnen zitten. Dat is waanzin."

Daarnaast benadrukt Weijers dat er, voor zover bekend, niemand besmet is geraakt in het theater. "We hebben alles op orde: we hebben looplijnen aangebracht en mensen kunnen afstand houden. Dus het is gewoon veilig."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bezettingsgraad

Theaters hanteerden al met kleinere bezettingsgraad in hun zalen: zo mag de ruimte maximaal voor 25 procent zijn gevuld. In sommige veiligheidsregio's zijn in zalen meer dan 30 mensen welkom, omdat zij een vrijstelling hebben gekregen. Maar op veel plekken is dat dus niet zo, waaronder in Amsterdam.

Weijers treedt de komende weken op door heel het land en beloofde al eerder dat hij hoe dan ook zijn shows door laat gaan. Dit jaar verzorgt Weijers ook de oudejaarsconference voor RTL, maar de vraag is nog hoe dat er precies uit gaat zien. "In kerken en op Schiphol zijn wel veel meer mensen dan 30 toegestaan, dus ik denk dat ik hem daar maar op moet gaan nemen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie