Binnenland
NOSNTR

IND worstelt met 'buikpijnzaken': werk wordt steeds moeilijker

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. IND worstelt met 'buikpijnzaken': werk wordt steeds moeilijker

De IND (De Immigratie en Naturalisatiedienst), zegt dat ze haar taak steeds moeilijker kan uitvoeren. De IND gaat over het afgeven van verblijfsvergunningen aan asielzoekers. In een verslag aan de Tweede Kamer schrijft de dienst dat ze een stabielere financiering wenst en dat ze worstelt met "buikpijnzaken". Rhodia Maas is directeur generaal van de IND en vertelt in Nieuws en Co waarom.

IND kan steeds moeilijker haar taak uitvoeren

Maas begint haar verhaal. "Er zijn diverse soorten zaken waar wij buikpijn van krijgen. Dat is soms dat er heel een streng beleid is, wat verkeerd uitwerkt, en dat er soms helemaal geen beleid ís. Wij moeten die zaken als uitvoeringsorganisatie toetsen. Dat geeft voor sommige medewerkers het gevoel dat dat eigenlijk nooit de bedoeling van het beleid is geweest, maar we kunnen heel weinig. Dat noemen we buikpijnzaken."

Ouderenbeleid

Maas noemt een voorbeeld. "Bijvoorbeeld het ouderenbeleid; dat is heel bewust een jaar of 10 geleden afgeschaft. Dat leidt ertoe dat wij zieke bejaarde moeders van hier in Nederland verblijvende mensen geen verblijf konden geven, terwijl medewerkers daar eigenlijk wel het gevoel bij hadden het te willen geven. Daar kunnen we op dat moment niets aan doen, omdat de IND gehouden is aan het beperkt aantal verblijfsdoelen waar wij aan kunnen toetsen. Als er geen verblijfsdoel is kunnen we daar niet van afwijken. We proberen wel een muizengaatje te vinden, maar dat is niet altijd mogelijk."

Instroom van asielzoekers

Maas vertelt dat de IND niet als enige dit probleem heeft. "De IND loopt aan waar alle uitvoeringsorganisaties tegenaanlopen; dat beleid, wet en regelgeving niet altijd getoetst is aan wat het doet in de uitvoering. Dat is waar we wel voor pleiten. Neem bijvoorbeeld de instroom van asielzoekers, daar hebben we een beperkt aantal mensen voor die dat kunnen afhandelen. Als er veel asielzoekers binnenstromen, dan ontstaat er een achterstand. Op dit moment is er een periode geweest dat we vanwege de financiering wat mensen moesten laten gaan. Nu nemen de asielaanvragen toe en daar zijn we mee geconfronteerd. Er is een deel mensen uit Afghanistan gekomen en een deel mensen kwamen alsnog na Covid. Het kost de samenleving alleen maar extra geld met deze lange wachttijden", aldus Maas.

'Je kan bijvoorbeeld ook niet objectief vaststellen of iemand LHBTQ is, of bekeerd. Dus dat betekent dat wij in de geloofwaardigheidstoets heel erg door moeten vragen om erachter te komen of het verhaal van een asielzoeker klopt. Dat maakt het heel erg gecompliceerd en een heel erg lang proces, omdat we verhalen moeten navragen. Dat is het grote probleem, het gaat over aannemelijkheid en geloofwaardigheid, dat wordt uitgevraagd door een heel gedetailleerd interview. Uiteindelijk gaat het erom of de IND medewerker die persoon gelooft. Ik vraag van Den Haag met name om beleid te maken die goed getoetst is op uitvoerbaarheid in de uitvoering. En ook stabiele financiering zodat we niet hoeven op en af te schalen tijdens de pieken en dalen.'

item ind

Ster advertentie
Ster advertentie