Binnenland
NOSNTR

Zo’n 300 asielzoekers in Ter Apel hebben vannacht nog geen slaapplek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo’n 300 asielzoekers in Ter Apel hebben vannacht nog geen slaapplek

De tenten bij asielzoekerscentrum Ter Apel, die de afgelopen weken overvol waren, zijn vandaag opgedoekt. Maar voor nog zo'n 300 asielzoekers heeft het COA nog geen nieuwe slaapplek gevonden. Staatssecretaris Van der Burg is druk bezig met het regelen, maar gaat hij het redden?

300 asielzoekers in Ter Apel hebben vannacht nog geen slaapplek

Video niet beschikbaar

“Hij is vooral aan het bellen met burgemeester. Het levert eigenlijk geen fraai beeld op”, vertelt politiek verslaggever Ewoud Kieviet in Nieuws & Co.

Onzeker

Het is nog niet duidelijk of het Van der Burg het lukt om een slaapplek te vinden voor de asielzoekers. “Je hebt een staatssecretaris die op de dag zelf nog driehonderd plekken moet regelen en nog geen garantie heeft of dat gaat lukken. Hij vroeg vanmiddag nog tijdens het Tweede Kamerdebat aan een kamerlid van de PvdA: kent u nog een burgemeester van uw partij die kan helpen? Het is tekenend voor de machteloosheid van de staatssecretaris”, legt Kieviet uit.

Oplossingen

De staatssecretaris is druk bezig om het probleem op te lossen, maar een oplossing op de korte termijn zit er niet in. Volgens Kieviet komt er pas echt een einde aan het probleem zodra de wetgeving af is. “De burgemeesters zelf hebben een aantal weken geleden aan de staatssecretaris gevraagd: verplicht het ons nu, want op vrijwillige basis lukt het niet.”

Van der Burg is daarom nu druk met een wet die het opvangen van asielzoekers verplicht. Dat moet voor de zomer af zijn. “In die wet hoopt Van der Burg te regelen dat er meerdere aanmeldcentra komen. Nu heb je alleen maar Ter Apel. Dat zit elke keer heel erg vol.” Die wet moet dan nog wel worden aangenomen door de Tweede én Eerste Kamer.

Probleem

Het opvangprobleem is al een tijdje aan de gang. Dat heeft verschillende oorzaken “Er zijn nu 13.000 statushouders die niet doorstromen vanwege een tekort aan huizen. Ze hebben recht op een woning, maar zitten nog steeds in de opvang. Na de coronacrisis is de toestroom van asielzoekers weer toegenomen en de Oekraïners. Voor hen zijn er 40.000 plekken geregeld, maar dat zorgt voor verdringing. In die plekken kun je geen mensen uit azc’s plaatsen”, legt Kieviet uit.

“Maar daar zit misschien ook wel de oplossing, want er zijn 10.000 plekken over voor de Oekraïners. De vraag was of je daar dan niet de mensen dan kan plaatsen.” Staatssecretaris Van der Burg is dan ook aan het kijken of hij dat kan regelen. “Hij blijft wel afhankelijk van het lokale gezag.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie