Binnenland
NOS

Waarnemend burgemeester Enschede overnacht in noodopvang: 'Absoluut niet te vergelijken met hotelkamer'

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarnemend burgemeester Enschede overnacht in noodopvang: 'Absoluut niet te vergelijken met hotelkamer'

Waarnemend burgemeester van Enschede Theo Bovens heeft een nachtje proefgeslapen in de nieuwe noodopvang op Vliegveld Twente. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Bovens.

"Het was een mogelijkheid voor mij om de locatie te testen, maar ook voor nieuwsgierige omwonenden om het terrein te bezoeken. De noodopvang is zo snel opgebouwd dat een open dag niet meer mogelijk was. En dus hebben we een proefnacht georganiseerd, waar zo'n twintig mensen gebruik van hebben gemaakt. Plus nog een paar raadsleden en mensen van de pers", aldus Bovens.

"We vonden het ook een mooie gelegenheid om mythes uit de wereld te helpen dat een noodopvang luxueus is, terwijl het sober en doelmatig is."

Aanwijzing

Demissionair staatssecretaris Broekers-Knol heeft de voormalige vliegbasis in Enschede aangewezen als noodopvanglocatie voor asielzoekers. Er kunnen in totaal 500 asielzoekers opgevangen worden op het terrein, dat tegenwoordig Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie heet.

"We hadden in oktober honderd mensen opgevangen in een hal in Hengelo. Daarna hebben we nee tegen een verzoek gezegd. Maar een paar weken later kwam die aanwijzing, het zwaarste bestuurlijke middel van de regering. Toen hebben we nog afgewogen om daar juridisch tegen in beroep te gaan, maar uiteindelijk hebben we de knop omgezet en gezegd: dan gaan we het goed en fatsoenlijk regelen ook. Enschede laat zich nu van de beste kant zien", zei Bovens.

'Geen hotelkamers'

Bovens: "Het is niet comfortabel. Het zijn stapelbedden in een kamer voor zes tot acht mensen. Het is absoluut niet te vergelijken met hotelkamers. Het gaat om een oude hangaar omgebouwd tot 300 slaapplaatsen en nog een kantoorgebouw omgebouwd tot 150 slaapplaatsen voor gezinnen. Wij zorgen voor bed, bad en brood. Voor de rest is er niet veel te doen. Het is echt een noodopvang."

Het is de bedoeling dat er gedurende zes maanden noodopvang wordt geboden. Deze week arriveren de eerste asielzoekers.

Ster advertentie
Ster advertentie