Binnenland
AVROTROS

Piekeren bezorgt je lichamelijke klachten

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Piekeren bezorgt je lichamelijke klachten

Hoewel piekeren in het hoofd plaats vindt, heeft het ook effect op de rest van het lichaam. 'De jonge doctor' Caroline Schlinkert promoveerde aan de VU op onderzoek waaruit blijkt dat piekeraars mogelijk vatbaarder zijn voor verhoogde bloeddruk, pijn en ziekten.

Piekeren doen we allemaal wel eens. Maar mensen die snel en vaak piekeren zijn geneigd om te blijven hangen in negatieve gedachten. Schlinkert onderzocht hoe piekeren het lichaam, en de manier waarom mensen hun lichamelijke signalen waarnemen, kan beïnvloeden. Ze ontdekte dat piekeraars signalen en lichamelijke behoeftes minder goed waarnemen dan anderen. "Piekeraars kunnen vervreemd raken van hun eigen lichaam, lichamelijke sensaties en signalen."

Chronisch piekeren

Hoewel piekeraars zich vaak meer bewust zijn van lichamelijke gevoelens, zoals de eigen hartslag, kunnen zij onder stress minder goed herkennen wat hun lichaam nodig heeft. "Een piekeraar zit te veel in zijn eigen hoofd, en heeft daardoor voor lichamelijke behoeften als eten minder aandacht. Een dagelijks voorbeeld: je hebt een deadline voor werk, dat moet snel. Dan sla je misschien de lunch eens over, of je slaapt een nacht wat minder. Dat kan natuurlijk een keer voorkomen, maar op de lange termijn krijg je lichamelijke problemen." Zo hebben piekeraars meer kans op een burn-out, pijnklachten en hart- en vaatziekten. Volgens Schlinkert is chronisch piekeren zelfs in verband gebracht met kanker.

De jonge doctor

In de rubriek ‘De jonge doctor' laat dr Kelder elke week een pasgepromoveerde aan het woord om te vertellen over de kennis waarmee hij de wereld van de wetenschap heeft verrijkt. Ken of ben jij een iemand die bijna promoveert/net is gepromoveerd? E-mail dr Kelder op dr.kelder@avrotros.nl!

De jonge doctor: Caroline Schlinkert

Ster advertentie
Ster advertentie