Gerrit Zalm: 'Ik heb altijd wel een beetje kwajongensgedrag gehad'
- Nieuws
- Gerrit Zalm: 'Ik heb altijd wel een beetje kwajongensgedrag gehad'
Na acht jaar stopt topman Gerrit Zalm bij de ABN Amro. "Ik begon met twee brokstukken van banken en nu staat er weer een hele sterke bank." Op NPO Radio 1 vertelt hij over zijn tijd bij de bank: wat ging er goed en wat heeft de ABN-baas totaal verkeerd ingeschat?
Zalm omschrijft zijn werk bij de ABN Amro als professioneel. "Het was uitdagend, maar het is allemaal goed afgelopen. Het uit elkaar trekken van twee banken en die weer samenvoegen tot één en dat dan ook nog tijdens de recessie." Op de vraag of Zalm moest stoppen, antwoord de ABN-baas: "We hebben een plan uitgezet tot 2020. Het is handig dat degene die dat plan heeft opgezet tot die tijd aanwezig is. Dat kan ik niet volmaken, maar mijn opvolger wel."
Luister het hele gesprek met Gerrit Zalm in het NOS Radio 1-Journaal terug:
Video niet beschikbaar
Beloningsbeleid grootste fout
Het beloningsbeleid was zijn grootste fout, geeft de topman toe. De bestuursleden van de bank waren aangenomen met een vast salaris en zestig procent beloning. Tot er een nieuwe wetgeving kwam en de beloning naar nul moest. Het vaste salaris werd toen met 16,6 procent verhoogd. Zalm: "Iedereen wist het van tevoren en het was zelfs minder dan de twintig procent die de wet voorschreef. We hebben toentertijd besloten om de verhoging twee jaar door te schuiven. Maar toen het moment daar was, viel ineens iedereen daarover en leed de Tweede Kamer ineens aan geheugenverlies. Ik heb de afspraken verdedigd die gemaakt waren voor mijn collega's, maar dat heb ik uiteindelijk verkeerd gedaan. De ellende die we hebben gekregen was groter dan het voordeel wat ze gehad zouden hebben. Ik heb het verkeerd ingeschat."
Kwajongensgedrag
De ABN-baas heeft wel gezorgd voor humor in het bestuur. "Ik heb altijd kwajongensgedrag gehad en gehouden. Als je werkt, ben je serieus bezig. Maar je moet ook plezier hebben." Volgens Zalm kan humor binnen een bank heel goed. "Je moet een beetje toegankelijk zijn en niet te sjieke omgangsvormen hanteren. Dat is iets waar ik van hou en wat mensen vaak kunnen waarderen."
Bankencrisis
In december zei Minister Dijsselbloem dat banken de oorzaak zijn van het populisme. Volgens Zalm krijgt de bank hierbij teveel eer. "De bankencrisis was een serieuze zaak. Er is nog steeds veel kritiek op de banken, maar ook op de politiek. Er zijn veel redenen om ontevreden te zijn. Dat komt niet alleen door de bankencrisis, maar ook door de globalisering en de bezuinigingsoperaties."
Bij de ABN Amro zullen nog een aantal ontslagen vallen, maar dat gebeurt niet meer onder het bewind van Zalm. De topman heeft nog niet nagedacht over wat hij verder wil gaan doen. "Ik ben nog Executive Director bij Shell, dus daar heb ik nog het een en ander te doen. En verder zie ik wel wat zich aandient."
De bankier vertelt dat hij nog wel een gesprek gepland heeft in de sfeer van de publieke sector, maar wat precies, wil of kan hij nog niet zeggen. Op 1 januari droeg hij het voorzitterschap al over aan zijn opvolger Kees van Dijkhuizen.