Binnenland
KRO-NCRV

Burgemeester Breda roept Rijk op gemeenten financieel te ondersteunen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Breda roept Rijk op gemeenten financieel te ondersteunen

Door de coronacrisis zullen Nederlandse gemeenten de komende jaren kampen met extra financiële tekorten. Bij ruim een derde staat het water aan de lippen. "Het Rijk moet met een realistische vergoeding voor de kosten komen, anders zullen veel gemeenten het einde van de coronacrisis financieel niet redden", zegt burgemeester Paul Depla van Breda in Spraakmakers.

Depla wijst erop dat gemeenten na de coronacrisis een belangrijke rol hebben in het herstel van de ondernemingen en economie, en maatschappelijk voor mensen in kwetsbare posities. "Gemeenten moeten het uitvoeren, dan moet je niet met een failliete gemeente te maken hebben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Parkeerinkomsten

Door het teruglopen van inkomsten uit bijvoorbeeld parkeergelden en toeristenbelasting komen allerlei gemeentelijke diensten onder druk te staan. Hoewel Breda er volgens Depla relatief goed voor staat, voelen ook zij de gevolgen van de coronamaatregelen door minder parkeerinkomsten en toeristenbelasting. "Breda is een toeristenstad met veel toeristen uit België, maar die blijven weg."

Uitgaven

Naast de teruglopende inkomsten is er een enorme stijging van de uitgaven omdat meer mensen een beroep doen op ondersteuning vanuit de gemeente. Daarnaast hebben gemeenten de afgelopen jaren al veel moeten bezuinigen. Hij wil dat er gekeken wordt naar compensatie uit Den Haag voor gestegen uitgaven en gemiste inkomsten van bijvoorbeeld parkeergelden. "Linksom of rechtsom, we zijn één overheid."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie