Binnenland
KRO-NCRV

Burn-outklachten bij artsen: 'Het zit niet in de beroepscultuur om ziek te zijn'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Burn-outklachten bij artsen: 'Het zit niet in de beroepscultuur om ziek te zijn'

Burn-outklachten bij artsen hebben directe gevolgen voor hun functioneren en de veiligheid van patiënten. Vorige maand werd bekend dat een op de acht medisch specialisten zulke klachten ervaart. Gynaecoloog Bertho Nieboer, de nieuwe hoofdredacteur van Medisch Contact, maakte dit zelf mee. "Toen ik teveel ballen in de lucht moest houden, werd mijn luisterend vermogen slechter."

Volgens Nieboer worden artsen in opleiding onvoldoende voorbereid op de realiteit in het ziekenhuis. ''Als co-assistent heb je lang de tijd voor patiënten. Vervolgens kom je in het werkveld en moet je binnen vijftien minuten onderzoek doen, de diagnose stellen, uitleg geven en moet de patiënt zich uitkleden.'' Wat ook niet helpt zijn de piepers die tijdens het spreekuur afgaan. ''We worden continu gestoord.''

Kiki Lombards is als professor gespecialiseerd in de kwaliteit en het functioneren van medisch specialisten. Emotionele uitputting, cynisme en verminderde effectiviteit zijn de drie kenmerken van een burn-out. Volgens Lombards geeft vijftig tot zeventig procent van de artsen aan een van deze klachten te ervaren. Vijftien procent van de artsen krijgt in zijn of haar loopbaan te maken met een burn-out. ''Dan zit je op de bank en kun je niets meer.''

Cultuur

Overspannenheid bij artsen uit zich vaak niet in verzuim. Nieboer: ''Artsen stoppen pas met werken als ze op de intensive care worden opgenomen.'' Lombards herkent dit beeld. ''Het zit niet in de beroepscultuur om ziek te zijn." Daarbij wordt onder artsen maar mondjesmaat gepraat over gemaakte fouten en de emotionele druk die ze ervaren. ''Negenenvijftig procent van de gynaecologen geeft aan kenmerken van PTSS te hebben na emotioneel belastende ervaringen. Dat is ontzettend veel."

De eerste stap naar een oplossing is volgens Nieboer dat artsen moeten erkennen dat ze niet onkwetsbaar zijn. "Een wat oudere arts zei vroeger: 'Ik heb geen tijd voor een burn-out.' Dat beeld begint gelukkig te kantelen."

Ster advertentie
Ster advertentie