Binnenland
BNNVARA

'Nederlandse vrouwen verdienen een standbeeld'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlandse vrouwen verdienen een standbeeld'

We moeten uit het narratief komen dat vrouwen niet werken en dat Nederland een 'parttime-paradijs' is, vindt ondernemer Eline Leijten. "Nederlandse vrouwen verdienen een standbeeld en dat moeten we uitdragen", zegt zij in De Nieuws BV.

Waarom werken vrouwen niet? is de nieuwe serie van journalist Liesbeth Staats. De titel wekt ergernis op bij ondernemer Eline Leijten, daarnaast ergert zij zich aan "het gegeven dat we hier bij de NPO, gefinancierd door belastinggeld, spreken over 'parttime-paradijs'. Dat dat inmiddels zo gemeengoed is geworden. Dat wij als land zo zijn afgegleden in het narratief dat het ligt aan de luiheid van een Nederlandse vrouw, het egoïsme, de afhankelijkheid, dat zij niet werkt."

Onbetaald werk wordt ondergewaardeerd

Wat Leijten bovendien tegen de borst stoot is dat betaald werk overgewaardeerd lijkt, en we onbetaald werk onderwaarderen. "Is mijn moeder, die stopte met werken toen zij 33 was omdat ze mij kreeg, en vervolgens uren, weken, maanden lang heeft gesleten in een hospice waar ze de hand vasthoudt van mensen die sterven, die alleen doodgaan als iedereen voltijd werkt, want een hospice draait op vrijwilligers: is dat dan geen werk?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Wij maken het vrouwen lastig'

Na het zien van Waarom werken vrouwen niet? zullen meerdere mensen thuis met elkaar in discussie zijn verwikkeld. Dat merkt Staats, want de reacties stromen binnen. "Dat is precies wat wij bedoelden met de serie. Wij wilden heel graag dat we met elkaar gingen nadenken over waarom vrouwen zo weinig deelnemen aan het arbeidsproces. Daarnaast, is dat erg?"

"Het is ook helemaal niet de bedoeling dat vrouwen nu allemaal fulltime aan het werk gaan. Maar, wat is het in onze samenleving en onze cultuur dat wij kennelijk vrouwen belemmeren om aan het werk te gaan, als ze dat wel willen", zegt Staats. "Want dat is één van de conclusies van de serie; heel veel vrouwen willen wel, maar wij als samenleving maken het vrouwen gewoon lastig."

Ouderwetse regelingen

In de documentaire komt socioloog Mark van Ostaijen aan het woord. Volgens hem had de titel van de serie iets moeten zijn als 'waarom werken mannen niet minder?', vertelt Staats. Van Ostaijen is van mening dat 'het nieuwe fulltime' inhoudt dat in een stel, beide partijen vier dagen werken. Leijten is het daar helemaal mee eens.

Bepaalde regelingen, bijvoorbeeld als het gaat om ouderschapsverlof, zijn echter ouderwets, vindt Leijten. "Waarom hebben we hier geen gelijkwaardig ouderschapsverlof? Waarom vinden we het nu allemaal heel progressief dat je als man vijf weken krijgt? Laten we eens even kijken naar wat progressief is: dat is 12 tot 14 maanden samen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Nederlandse vrouwen verdienen een standbeeld'

"Ik wil heel graag een stem zijn van veel Nederlandse vrouwen en mannen die het anders willen zien. Ik wil hier aan tafel een ode uitbrengen aan die Nederlandse vrouw, die vier uur per dag huishoudelijk werk doet, die het gros van de mantelzorg voor haar rekening neemt. Die geen tijd heeft om de documentaire te kijken omdat ze iemand onder douche aan het zetten is, waar geen betaalde zorgmedewerkers meer beschikbaar voor zijn na tien jaar bezuinigen op zorg door de overheid. Nederlandse vrouwen verdienen een standbeeld en dat moeten we uitdragen."

waarom werken vrouwen niet?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie