Binnenland
BNNVARA

Welke planten bloeien bij jou in de buurt?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke planten bloeien bij jou in de buurt?

Zelfs nu het winter is, staan er nog planten in bloei. Om te weten welke planten dat precies zijn, organiseert FLORON (Floristisch Onderzoek Nederland) een jaarlijkse Eindejaars Plantenjacht. Tijdens de plantenjacht, van Eerste Kerstdag tot 3 januari, roept FLORON iedereen op om een uur lang te gaan zoeken naar bloeiende planten bij jou in de buurt, vertelt Elske Koppenaal in Vroege Vogels.

Eindejaarsplantenjacht

Voor FLORON is het belangrijk te weten hoeveel verschillende planten er nog in bloei staan en welke bloeiende planten het meest worden gezien. Dit is namelijk nog steeds een vrij onbekend gebied is. Omdat de meeste planten in de lente en zomer bloeien is daar ook tot nu toe de meeste aandacht naaruit gegaan. Maar juist door klimaatveranderingen zijn er ook effecten op de bloei in de winter.

Stad

De meeste winterbloeiers zijn te vinden op warme plekken, denk aan bebouwde gebieden. Natuurgebieden scoren meestal het slechtst (daar is het gemiddeld kouder). In jaren waarin het lang warm blijft worden er meer bloeiende planten waargenomen, en wanneer er meer vorstdagen zijn er ook minder bloeiers te vinden zijn.

De top vijf bestaat eigenlijk uit planten die het hele jaar door kunnen bloeien, dus die als het niet vriest continu bloemen maken. Ook zijn het soorten die wel goed kunnen groeien tussen stenen of in grasveldjes die vaak ook in de stad groeien. In de stad is het vaak beschut en warmer dan in het open veld dus hebben ze minder last van de kou.

Daarnaast zijn er najaarsbloeiers die door zacht weer in de winter ook langer door kunnen bloeien en vroege bloeiers die juist aan het einde van de winter of in het voorjaar gaan bloeien. Dat zijn over het algemeen planten die goed tegen kou kunnen.

Vorst

Elske Koppenaal van FLORON verwacht dat veel laatbloeiers en doorbloeiers zijn verdwenen door de vorst midden december, zelfs het Madeliefje heeft het zwaar gehad. De kans is groot om vroegbloeiers te vinden, denk aan Paarse dovenetel en Sneeuwklokje. Ook de Hazelaar is bijna zo ver, de vrouwelijke bloeiwijzen verschijnen bijna uit de bloemknoppen.

Zoekkaart

Voor een ieder die op pad gaat is er een speciale zoekkaart beschikbaar, hier te downloaden. Tevens is er een app beschikbaar. In de VERA-app van FLORON verschijnt op Eerste Kerstdag het formulier Eindejaars Plantenjacht om waarnemingen door te geven. Kortom voor een ieder wat wils om mee te doen aan de Eindejaars Plantenjacht!

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie