Binnenland
BNNVARA

Auke Florian Hiemstra is genomineerd voor de beste natuurfoto van het jaar

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Auke Florian Hiemstra is genomineerd voor de beste natuurfoto van het jaar

Het is een droom van menig natuurfotograaf: genomineerd worden voor de ‘Wildlife photographer of the year’ award. Het is een prijs voor de beste natuurfoto van het jaar, georganiseerd door het Natural History Museum in Londen. Dit jaar is er een Nederlander genomineerd voor de publieksprijs: bioloog Auke-Florian Hiemstra. Vroege Vogels gaat bij hem langs.

Op de foto van Auke Florian Hiemstra is een bizarre vondst te zien, een baars die verstrikt is geraakt in een medische handschoen. Hiemstra kwam dit tragische afvalslachtoffer tegen tijdens een van zijn wekelijkse clean-ups. Hij organiseert samen met zijn vriendin wekelijks kanotochten in het centrum van Leiden, waar allerlei afval de gracht uit wordt gevist. Zo visten ze tijdens de hoogtijdagen van de pandemie per keer zo'n 150 mondkapjes uit de gracht. Maar ook handschoenen en zelftesten vonden ze vaak.

Foto

De foto is op een wetenschappelijke manier gemaakt, thuis in de studio met een witte achtergrond. "Het is eigenlijk puur een wetenschappelijke registratie" zegt Hiemstra. "De foto vertelt eigenlijk het hele verhaal, van hoe dieren het slachtoffer zijn geweest van onze veiligheid, en hoe ze dat nog steeds zijn. Die mondkapjes die wij niet uit de gracht hebben gevist, drijven nog steeds ergens rond."

Of Hiemstra er met de prijs vandoor gaat, moet nog blijken. Er kan nog tot 2 februari gestemd worden en 9 februari wordt bekend wie er wint.

foto: Auke Florian Hiemstra

De foto, gemaakt door Auke Florian Hiemstra, die kans maakt op de prijs!

Handschoenvis

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie