Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Bohemian Rhapsody verovert de wereld

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Bohemian Rhapsody verovert de wereld

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 31 oktober 1975, brengt Queen de single Bohemian Rhapsody uit.

Zodra de single uitkwam in 1975, vloog het wereldwijd naar nummer één. In het Verenigd Koningrijk zou Bohemian Rhapsody negen weken lang boven aan de top 40 staan. In Nederland prijkt het nummer al jarenlang op de eerste plaats van de Top 2000, met uitzondering van 2005, 2010 en 2015.

Het zes minuten durende Bohemian Rhapsody heeft elementen van zowel opera, ballades als rock in zich. Geen wonder dat het in de smaal valt bij jonge honden, oude rockers en alles daar tussen in.

Het werd geschreven door Freddie Mercury en in verschillende stukken opgenomen. Daardoor wist niemand, afgezien van Mercury zelf, hoe de single precies zou gaan klinken. “Niemand wist hoe dit zes minuten durende nummer zou worden totdat het bij elkaar kwam", zou producent Roy Thomas Bakere later zeggen. "Ik stond aan de andere kant van het mengpaneel en ik besefte dat ik voor het eerst luisterde na een grote bladzijde in de geschiedenis. Iets in me overtuigde me daarvan en niets bleek minder waar."

Dat was toen, dit is nu.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie