Binnenland
EO

Journalist Willem Groeneveld kreeg molotovcocktails door zijn raam: 'We moeten nepnieuws aanpakken'

foto: Creative Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Journalist Willem Groeneveld kreeg molotovcocktails door zijn raam: 'We moeten nepnieuws aanpakken'

Nog nooit heeft Nederland zo laag gestaan op de wereldranglijst voor de persvrijheid. De belangrijkste reden daarvoor is dat de veiligheidssituatie van journalisten is verslechterd. Journalist Willem Groeneveld kreeg vorig jaar molotov cocktails door zijn raam gegooid. Dat heeft volgens hem te maken met "de harde verruwing van de samenleving", zegt hij in Dit is de Dag.

Groeneveld werd midden in de nacht wakker van glasgerinkel, en liep de trap af om te kijken wat het was. "Ik liep de rookwolken in, rook benzinedampen en zag brandjes in de gang." Twee verdachten zitten vast, en zij blijken volgens Groeneveld uit de 'anti-coronahoek' te komen.

'Pak nepnieuws aan'

Dat de persvrijheid nu in het geding is, noemt Groeneveld een breed maatschappelijk probleem. "Mensen hebben niet door hoe belangrijk journalistiek is voor een goed functionerende democratie. We moeten elkaar aanspreken op slecht gedrag. En we moeten nepnieuws aanpakken. Jongens zijn er gek mee gemaakt, en ervan overtuigd geraakt dat het misschien wel goed is mij wat aan te doen."

Hoe kan bedreigde pers beter worden beschermd?

Ster advertentie
Ster advertentie