Binnenland
BNNVARA

Geweld tegen journalisten in Nederland wordt genormaliseerd

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Geweld tegen journalisten in Nederland wordt genormaliseerd

Nederland is flink gezakt op de wereldranglijst voor persvrijheid. In heel Europa staan journalisten steeds meer onder druk. Ze worden bijvoorbeeld steeds vaker het slachtoffer van onrechtmatige rechtszaken. De Europese Commissie wil nu maatregelen nemen om dit soort rechtszaken te voorkomen. Europarlementariër Thijs Reuten vertelt in De Nieuws BV dat het geweld en agressie tegen journalisten steeds meer genormaliseerd wordt.

Reuten geeft aan dat de daling zorgelijk is en dat die mede komt omdat 'Reporters without Borders' dit jaar meer aandacht heeft geschonken aan de veiligheid van journalisten. "Veiligheid is ook een issue dat in Nederland speelt." De Europarlementariër geeft wel aan dat dit niet meteen betekent dat Nederland met deze daling op hetzelfde niveau zit als landen als Hongarije, waar actief campagnes gevoerd worden tegen vrije media.

Agressief klimaat

Wat Reuten in Nederland ziet is dat journalisten niet meer in veiligheid en vrijheid hun werk kunnen doen. "De moord op Peter R. de Vries is daar een goed voorbeeld van." Reuten zegt dat we ons in Nederland in een klimaat bevinden waarin het normaler is geworden om agressiever op te treden tegen journalisten, ook vanuit het publiek. "Dat is niet vanzelf gebeurd, daar zijn we te weinig alert op geweest", aldus de Europarlementariër.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op dit moment probeert de Europese Commissie iets te doen aan zogeheten SLAPPs: Strategic Lawsuits against public Participation. Reuten legt uit dat deze rechtszaken systematisch ingezet worden om journalisten en mediabedrijven monddood te maken en te intimideren. Een bekend voorbeeld hiervan is de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia. Voordat ze werd vermoord werden maar liefst 42 rechtszaken aangespannen om haar tegen te werken.

Maatregelen Europese Commissie

De Europese Commissie probeert hier wat tegen te doen door zich in te zetten voor snellere uitspraken van rechtbanken. Ook vertelt Reuten dat als bewezen wordt dat de aanklager de zaak alleen aangespannen heeft met als doel te intimideren, dat deze bestraft moet worden.

Reuten zegt dat de vrijheid van journalisten onlosmakelijk verbonden is met de democratie en hoe kwetsbaar die is. "Het is maar een kleine stap om journalisten monddood te maken, maar dat moeten we nooit laten gebeuren."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie