Binnenland
NOS

Nederland keldert in wereldranglijst voor persvrijheid: '2021 is een behoorlijk gewelddadig jaar geweest'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland keldert in wereldranglijst voor persvrijheid: '2021 is een behoorlijk gewelddadig jaar geweest'

Nederland staat lager dan ooit op de internationale ranglijst voor persvrijheid. Dat blijkt uit de jaarlijkse internationale persvrijheidsindex van Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG). Nederland staat op plaats 28 van in totaal 180 landen, omdat journalisten in toenemende mate onveilig zijn. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Ruth Kronenburg, directeur van Free Press Unlimited.

Video niet beschikbaar

"De veiligheid voor journalisten is behoorlijk gedaald en dat komt door een aantal gewelddadige voorvallen, bijvoorbeeld de moord op Peter R. de Vries. Maar zo zijn er ook journalisten aangevallen zoals de persfotograaf in zijn auto die met een shovel in de greppel is geduwd. Of de Groningse journalist die een brandbom door zijn raam geworpen kreeg", zegt Kronenburg.

Zelfs landen als Kazachstan en Zuid-Soedan doen het beter dan Nederland op de lijst. "Je moet naar het geheel kijken. Ze gaan uit van vijf indicatoren waarvan veiligheid er één is. Het geheel van die indicatoren maakt uit op welke plek je staat."

Gewelddadig jaar

"Kennelijk gaat het beter bij de naburige landen dan bij ons. Wij scoren slechts 47 procent waar Frankrijk 69 procent scoort. Dat scheelt aanzienlijk. Dat heeft te maken met die voorvallen, die worden zwaar meegenomen in de berekening. Voor ons is 2021 een behoorlijk gewelddadig jaar geweest. Ik hoop dat het een uitzondering is en dat Nederland een voorvechter van persvrijheid blijft", aldus Kronenburg.

Specifieke groepen lopen meer risico, zoals freelancers en vrouwelijke journalisten. "De helft van vrouwelijke journalisten heeft last van intimidatie, online bedreigingen en dergelijke", weet Kronenburg. Ook journalisten die schrijven over de georganiseerde misdaad. "Georganiseerde misdaad in Nederland wint steeds meer terrein en er worden steeds meer journalisten bedreigd. Een aantal journalisten worden ook gewoon beveiligd. Gelukkig bieden de Nederlandse autoriteiten bescherming op het moment dat dat nodig is."

Waarderen

"Vorig jaar zijn er bij demonstraties ook journalisten gearresteerd, terwijl dat niet nodig was. De politie moet beter reageren, maar ook de Nederlandse bevolking moet gaan waarderen dat wij onafhankelijke journalistiek hebben. Dat is een heel groot goed en de overheid zou dat moeten benadrukken. Ook op scholen zou het belang van persvrijheid ten opzichte van de democratie onderdeel van het lespakket moeten zijn."

Kronenburg: "De overheid maakt heel veel gewag van het feit dat wij in een vrij land leven. Binnenkort gedenken we dat op Bevrijdingsdag. Persvrijheid is daar ook een onderdeel van. Daar mag best aandacht aan besteed worden."

r1jn persvrijheid

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie