Binnenland
NOS

Kan YouTube zomaar video's verwijderen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan YouTube zomaar video's verwijderen?

Actiegroep Viruswaarheid heeft een kort geding aangespannen tegen YouTube vanwege het verwijderen van enkele video's waarin het onder meer gaat over de effectiviteit van chloroquine bij de behandeling van corona. Vandaag volgt de uitspraak. Maar hebben ze een punt? Kan YouTube zomaar video's verwijderen?

"Het feit dat YouTube video's verwijdert, is op zich niet zo handig. Maar het is een commercieel platform en zij mogen zelf de afweging maken wat ze er wel of niet op willen plaatsen", zei Hans Schnitzler, filosoof en publicist, in Met het Oog op Morgen.

Censuur

Het gaat over twee interviews van Ab Gietelink met Rob Elens in Café Weltschmerz. Daarin beweert Elens dat hij als huisarts coronapatiënten succesvol heeft behandeld met hydroxychloroquine. In Nederland is onder de specialisten inmiddels de overtuiging dat het middel niets uithaalt, maar in grote delen van de wereld wordt het middel nog gebruikt in de behandeling.

Het verwijderen van de filmpjes is volgens hen censuur, maar daar is Schnitzler het niet mee eens: "Strikt genomen kan je het misschien censuur noemen, maar YouTube is een commercieel platform en zij mogen zelf de afweging maken wat ze wel of niet op hun platform willen plaatsen. Er zijn gelukkig nog heel wat andere kanalen, al zijn die niet even groot en ik snap dat ze natuurlijk een zo groot mogelijk publiek willen bereiken."

Complotdenken

Toch is het volgens Schnitzler niet handig om zoiets te doen in het huidige klimaat: "Het feit dat Youtube video's verwijdert, is op zich niet zo handig, Zeker het verwijderen van dat soort beelden en het feit dat we op dit moment te maken hebben met vrij heftige complottheorieën, kan de completdenkers alleen maar voeden in hun vermoeden dat er om allerlei redenen van alles achter gehouden moet worden."

Geperverteerd vrijheidsbegrip

Los daarvan is het volgens hem geen basisrecht om video's op het platform te kunnen plaatsen: "Hoezo heb je recht dat jouw boodschap er per se op moet staan? Dat is op zich hetzelfde dat als je met een verhaal naar de krant gaat en ze het uiteindelijk niet publiceren."

Schnitzler herkent de laatste tijd een soort van 'geperverteerd vrijheidsbegrip' bij mensen: "Het vrijheidsbegrip is volkomen doorgeschoten en is ontaard in een idee dat je iets wordt ontnomen of dat er tirannie wordt uitgeoefend op het moment dat je bijvoorbeeld een mondkapje moet dragen, of dat je niet zoveel mensen kan bereiken als je zou willen. Het geloof in bepaalde waarden en normen is veranderd naar het idee dat je recht hebt op die normen."

Dynamiek op sociale media

Schnitzler denkt dat die dynamiek er gaat blijven zolang het verdienmodel op sociale media zo blijft: "Je merkt op sociale media een enorme polarisering. De sfeer wordt er steeds grimmiger op en ideeën radicaliseren, deels door de isolatie door het coronavirus. Je ziet dat die verandering nu van de online wereld naar de offline wereld gaat. Het is moeilijk om te voorspellen of dat zo gaat blijven."

OOG Weltschermz

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie