Binnenland
NOSNTR

Kinderarbeid 2.0? Strengere regels voor vlogfamilies en kidfluencers op komst

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderarbeid 2.0? Strengere regels voor vlogfamilies en kidfluencers op komst

Er komen strengere regels voor gezinnen en kinderen onder de 13 jaar die geld verdienen met video's op sociale media. In Nieuws en Co een gesprek met Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media.

Video niet beschikbaar

Staatssecretaris Participatie en Integratie Jurgen Nobel komt met strengere regels om kinderen te beschermen: "Wat we niet willen is dat er een moderne variant van kinderarbeid is. Dat kan nu wel ontstaan wanneer een kind vaak in een vlog voorkomt en ouders er ook geld mee verdienen." Binnenkort moeten ouders die een vlog willen maken met hun kind zich melden bij de arbeidsinspectie. Het doel hiervan is meer toezicht op vlogfamilies en kidfluencers.

Ook wordt er opnieuw gekeken naar de boetes die ouders kunnen krijgen. Met vlogs wordt veel geld verdiend, en de staatssecretaris wil dat ouders het wel 'voelen' wanneer ze een boete krijgen.

Kinderen als businessmodel

Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media vindt de meldplicht een goed begin. Ze zegt: "Je kunt geen toezicht houden als je niet weet om welke kinderen het gaat. Het is een goed idee als ouders doorhebben dat ze bezig zijn met een vorm van kinderarbeid."

"Op het moment dat je kinderen hoofdonderdeel maakt van je eigen businessmodel, geef je kinderen niet de volle gelegenheid om zich op eigen tempo te ontwikkelen, zelf de tijd in te delen, vriendjes te maken", stelt Pardoen.

Vlogfamilies in het buitenland

Twee van de grootste vlogfamilies zijn naar het buitenland vertrokken, waarbij hun kinderen aan school en een deel toezicht onttrokken zijn. Dat doen de ouders niet voor niets, bijvoorbeeld omdat ze dan videochallenges op kunnen nemen die een hele dag duren. "Het gewone gezinsleven is heel saai, je moet van alles verzinnen om het leuk te houden voor de kijkers. Daar heb je veel tijd voor nodig."

"Het is niet aan de kinderen zelf of het goed voor ze is of niet. Ze zijn eindeloos loyaal aan hun ouders en weten niet beter", vertelt Pardoen. "Ik vind het een vorm van kindermishandeling."

Ouders moeten weten waar ze aan toe zijn

Het plan van Nobel lijkt heel stevig, maar de uitwerking kan problemen met zich mee gaan brengen, stelt Pardoen: "Er moet binnenkort per geval een ontheffing worden aangevraagd en dan moet de arbeidsinspectie bepalen of ze die ontheffing krijgen. Dat lijkt mij nog heel ingewikkeld."

Er moet volgens Pardoen ervoor worden gezorgd dat ouders weten waar ze aan toe zijn. "Het verschil tussen werk en hobby moet worden gedefinieerd. Wat zijn werkuren en hoe gaan we die tellen? Zijn dat de uren dat ze op video te zien zijn online, of dat ouders met een camera rondlopen? En hoe meet je dat?"

Verantwoordelijkheid

Bovendien zijn er duizenden vloggers, vertelt Pardoen. Zij krijgen betaald in geld of producten, die ze kunnen laten zien in de vlogs. Pardoen wil graag dat uiteindelijk niet alleen ouders verantwoordelijk worden gehouden, ook vindt ze het een goed idee als partijen die zaken doen met vlogfamilies zich moeten melden bij de arbeidsinspectie. Zo kan er uiteindelijk medeverantwoordelijkheid ontstaan en komt er beter toezicht, volgens Pardoen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie