Hoe verdien je geld met YouTube? Deze bekende vlogger legt het uit
- Nieuws
- Hoe verdien je geld met YouTube? Deze bekende vlogger legt het uit
De Amerikaanse YouTuber MrBeast is de eerste persoon die officieel miljardair is geworden met YouTube. Zijn succes laat zien dat je grof geld kan verdienen aan het videoplatform. Hoe doe je dat eigenlijk op YouTube? De Nederlandse YouTuber Govert Sweep (27) doet een boekje open in Geld of je leven (EO).
Video niet beschikbaar
Razendsnelle video’s vol prikkels en geluidseffecten, smijten met geld, auto’s die uit de lucht worden gegooid: onder jongeren is de Amerikaanse YouTuber MrBeast erg populair.
Je kunt op verschillende manieren geld verdienen met het videoplatform, vertelt Sweep, die zelf een half miljoen volgers heeft.
Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op het platform DIT (EO).
Advertenties en samenwerking
Voordat je een YouTube-video wilt bekijken, verschijnt er vaak een advertentie. Deze speelt eerst 5, 10 of zelfs 30 seconden af voordat je de video kan bekijken. Hiervan krijgt de maker ook een gedeelte, legt Sweep uit. Het is ongeveer de helft van wat YouTube krijgt. Per 1000 views krijg je gemiddeld tussen de 6 en 12 euro als maker.
Een paar euro voor duizend weergaven klinkt misschien weinig. "Maar met 100.000 views krijg je dus tussen de 600 en 1200 euro op zo’n video. Heb je een miljoen views, dan kun je al tussen de 6000 en 12000 verdienen."
Ook kun je je als YouTuber laten sponsoren door merken. Je kan bijvoorbeeld bepaalde kleding dragen of bepaalde producten promoten. Daar zijn geen vaste prijzen voor: het ligt totaal aan het ondernemerschap van de YouTuber zelf. Ook buiten het platform kunnen youtubers geld verdienen dankzij hun bekendheid, zoals klussen voor tv-programma’s of het uitbrengen van merchandise.
Afreizen naar Syrië of Oekraïne
De avontuurlijke vlogger Govert Sweep heeft 500.000 volgers en reist voor zijn video’s naar gevaarlijke plekken op de wereld, zoals Syrië en Oekraïne. Ook doet hij zware challenges, zoals overleven zonder eten en drinken in de barre kou of een woestijn.
Deels doet hij dit vanwege de uitdaging, vertelt hij. "Aan de andere kant probeer ik Nederlandse jongeren bewust te maken van situaties in het buitenland en daar bepaalde complexere situaties in jip-en-janneke-taal te kunnen vertalen."
Waarom doet hij dit? "Er zijn daar genoeg verhalen te vertellen die reuze interessant zijn en waar we denk ik veel over kunnen leren. Ook dat het ons de ogen kan openen waardoor we anders naar zaken gaan kijken."
Sensatie en entertainment
Een journalist zou hij zichzelf niet noemen, omdat sensatie ook vaak een rol speelt in zijn video’s. Zo werd hij in 2019 opgepakt toen hij de Amerikaanse militaire basis Area51 probeerde binnen te komen. "Ik ben een avonturier en ik hou ervan om bijzondere verhalen uit te zoeken. Die vertaal ik op een entertainende manier, waardoor jongeren er ook geïnteresseerd in blijven."
Natuurlijk kijkt hij er ook zakelijk naar. Daarbij gaat het om vragen als: wanneer klikken kijkers weg? Wat moet hij de volgende keer aanpassen? "Maar soms heb ik ook een onderwerp waarbij ik me intrinsiek gedreven voel om het verhaal te gaan maken en vertellen."
Je kunt verhalen vertellen op honderden manieren, vertelt hij. "Ik denk dat de manier waarop ik het breng voor de doelgroep van 16 tot 24 jaar heel interessant kan zijn. Het gaat snel genoeg waardoor ze het kunnen blijven volgen en toch die informatie kunnen vergaren."
Zakelijke kosten
Toegegeven: het is lucratiever om een auto naar beneden te laten vallen vanuit een honderd meter hoge hijskraan dan om naar Syrië af te reizen. "Financieel gezien ben ik een beetje dom bezig inderdaad", zegt hij lachend. "Je hebt ook vloggers die bijvoorbeeld zeven video’s per week plaatsen over hun privéleven. Zij hebben weinig zakelijke kosten waardoor er een lekkere marge op zit."
Daarentegen uploadt hij één keer per week of soms zelfs maar drie keer per maand een video. "Ik maak grote reizen naar het buitenland en huur daar dingen. Je maakt veel meer kosten."
Toch gaat het hem financieel voor de wind: "Voor mijn leeftijd gaat het denk ik hartstikke goed" zegt hij. "Ik heb nu een huis kunnen kopen. Of ik rijk ben: dat is natuurlijk een relatief begrip, dat is lastig te zeggen. Maar ik heb genoeg om terug in de zaak of nieuwe reizen te investeren. Ik hoef er niet over na te denken als ik iets graag wil maken."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.