Binnenland
NOS

Merkel geeft vandaag de jaarlijkse 5 mei-lezing via een videoverbinding

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Merkel geeft vandaag de jaarlijkse 5 mei-lezing via een videoverbinding

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verzorgt vanmiddag de jaarlijkse 5 mei-lezing, die het begin vormt van de nationale viering van Bevrijdingsdag. Vanwege het coronavirus zal ze niet lijfelijk aanwezig zijn maar spreekt ze via een videoverbinding vanuit Berlijn.

Judith van den Hulsbeek licht in het NOS Radio 1 Journaal de gebeurtenis toe. Merkel zou vorig jaar de lezing al houden, maar door de pandemie ging haar optreden toen niet door. In het Kunstmuseum in Den Haag, waar demissionair premier Rutte met studenten haar toehoort, zal ze in gesprek gaan over de betekenis van vrijheid. Ook Rutte doet mee aan de discussie. De Duitse bondskanselier is gevraagd, omdat zij volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei "doordrongen is van de geschiedenis en zich al jarenlang inzet voor vrede, vrijheid en stabiliteit in Europa".

Video niet beschikbaar

'Grote eer voor Merkel'

Volgens correspondent Judith van de Hulsbeek vindt Merkel het een grote eer dat ze de lezing mag geven. "Ze vindt het ook heel belangrijk dat Duitsland een voortrekkersrol blijft spelen in het levend houden van de gedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog."

Merkel ziet dat als een plicht voor de Duitsers, legt Van de Hulsbeek uit. "Ze zegt altijd dat de Duitsers van nu niet verantwoordelijk zijn voor wat er toen is gebeurd, maar dat Duitsland wel een speciale verantwoordelijkheid draagt om ervoor te zorgen dat het niet weer gebeurt."

5 mei-lezing door Angela Merkel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie