Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: De Grondwet van Thorbecke

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: De Grondwet van Thorbecke

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 3 november 1848, wordt de grondwet van Thorbecke afgekondigd.

1848 is het jaar van revoluties. In verschillende landen eist de bevolking vergaande hervormingen van de absolute macht van de vorsten. Ook in Nederland dreigt onrust.

Koning Willem II is van plan de grondwet aan te passen. Maar hij heeft geen zin in al te radicale hervormingen. Als hij in maart dat jaar juist een radicale groep hervormers opdracht geeft tot het schrijven van een nieuwe grondwet is iedereen verbijsterd.

Veranderingen

Onder hen de Nederlandse liberale staatsman Johan Rudolph Thorbecke. In de nieuwe grondwet krijgt de koning minder macht en mag niets meer in zijn eentje beslissen. De macht ligt bij de ministers, zij worden verantwoordelijk voor wat de koning doet. Om grote onrust onder de bevolking te voorkomen, stemt Willem II in.

Verder hield de wijziging vrijheid van onderwijs, drukpers en meningsuiting in. Ook werd vastgelegd dat de leden van de Tweede Kamer, de Provinciale Staten en de gemeenteraden rechtstreeks gekozen werden.

Na invoering van de grondwet in 1848 leidde Thorbecke drie kabinetten tot aan zijn dood op 4 juni 1872.

Ster advertentie
Ster advertentie