Hoe raakten jongeren in de greep van de sekte van Kungfu-leraar René L.?
- Nieuws
- Hoe raakten jongeren in de greep van de sekte van Kungfu-leraar René L.?
Maandag staat in Roermond René L. voor de rechter. De Kungfu-leraar wordt verdacht van mishandeling en bedreiging van zijn leerlingen in wat een sekte wordt genoemd. Ook beschuldigen drie vrouwen hem van jarenlang seksueel misbruik. Volkskrant-journalisten Simone Eleveld en Anneke Stoffelen maakten er de podcast Een soort God over. Stoffelen is te gast in Met het Oog op Morgen, samen met Joris Rietveld, één van de jongeren die in de greep raakte van René L.
Video niet beschikbaar
Uitverkoren
Het is een charismatische man, vertelt Stoffelen. "Hij kan heel goed inzoomen op het individu, en precies zien wat iemand nodig heeft om zich op z'n gemak te voelen en een goed gevoel over zichzelf te krijgen." De meeste mensen begonnen op een positieve manier aan de lessen bij René L. "Het is een heel geleidelijk proces geweest. De mensen die wij gesproken hebben, begonnen eigenlijk leuk als hobby met vechtsport, Kungfu. Dat werd steeds een stapje fanatieker. Allemaal hoogopgeleide, mondige types."
René L. wilde de jongeren ook meer leren over de oosterse filosofie achter Kungfu. "Daar kregen ze theorie-sessies. Dat ging van één sessie naar twee sessies, en op een gegeven moment was dat vier keer per week en woonden een aantal ook samen. Hij wist precies op welke knoppen hij moest drukken, de jongeren voelden zich uitverkoren." Uiteindelijk is het erg uit de hand gelopen, vertelt Stoffelen. "Dan begint de vernedering. Mensen kregen te horen dat ze verwaand waren of arrogant, maar dan komt er ook weer een moment dat je overladen wordt met complimenten. Die dynamiek speelde hij echt mee. Dat ging verder tot mishandelingen."
Nervous breakdown
Joris Rietveld is één van de jongeren die in de greep van René L. raakte. "Ik was er in eerste instantie niet zo gevoelig voor. Maar ik ben gaan sporten en wilde een goede vechter worden. Ik werd met negatieve opmerkingen geprikkeld om mezelf te bewijzen", vertelt hij. "Het is niet alsof er op een bepaalde datum iets fout gaat, dat gaat heel langzaam."
Er is altijd wel het idee dat het niet goed zit, zegt Rietveld. "Na een jaar of veertien, vijftien, kun je het niet meer aan elkaar knopen. Ik werkte wel, verdiende wel geld. Het ziet er normaal uit. In ons geval was het eigenlijk zo dat elk lid dat wegging, een nervous breakdown kreeg. Je kan niet meer dan. Dan denk je: dan maar weg. Ik wil het graag een keer achter me laten."
Wie is René L. en waarom belanden jongeren in een sekte?
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.