Binnenland
KRO-NCRV

Moeten vrachtwagens 's nachts de weg op?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten vrachtwagens 's nachts de weg op?

Transportbedrijven willen dat vrachtwagens vaker 's nachts de weg op gaan. Dit om de files te omzeilen, want: een stilstaande vrachtwagen is duur. Maar is de rest van Nederland daar wel klaar voor? En hoe denken chauffeurs hier zelf over?

Video niet beschikbaar

Moeilijk wakker blijven

"Ik zie dat niet zitten", zegt chauffeur Johan van Dijk. "Als je in je vrije tijd wat wil doen kan dat eigenlijk niet, want je moet bij- of voorslapen. Het maakt je hele sociale leven kapot." Ook Arie van den Hudding is geen voorstander van 's nachts rijden. De internationaal chauffeur zegt: "Ik ben vijfenvijftig en heb 's nachts veel gewerkt. Vooral de eerste nacht is het moeilijk wakker te blijven. Mijn leeftijd gaat nu wel tellen."

Quote

De files gaan we er niet mee oplossen,

Systeem aanpassen?

Arthur van Dijk is voorzitter van ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) en één van de partijen die het idee opperde. "De files gaan we er niet mee oplossen, want minder dan één procent van de files wordt veroorzaakt door vrachtverkeer." Maar, zegt van Dijk: "Wij zijn best bereid 's nachts te rijden, maar wij zijn slechts een onderdeel in het logistieke proces. Je moet naar de hele keten van partners kijken. De ontvanger moet bijvoorbeeld bereid zijn de goederen 's nachts in ontvangst te nemen." Een ware 24-uurs economie, dus. "Het zou goed zijn als de overheid ons zou faciliteren in een kosten-batenanalyse. Loont het nou om de systemen aan te passen?"

Niet gezond

Of het nou loont of niet, FNV Transport en Logistiek ziet niets in het plan. "Wat je elke keer ziet als het om economische problemen gaat: de mens wordt vergeten. 's Nachts werken is niet gezond, in welk vak dan ook", zegt Willem Dijkhuizen van de vakbond. Hoogleraar Transportbeleid Bert van Wee (TU Delft) vult aan: "Het is voor chauffeurs vervelend en misschien zelfs gevaarlijk. Bovendien zorgt het voor meer geluidshinder. Eén vrachtwagen 's nachts is even erg als tien overdag, omdat we dan slapen."

Ster advertentie
Ster advertentie