Binnenland
NOS

Jeugd is gelukkig, maar voelt meer druk op school

foto: ANP Xtrafoto: ANP Xtra
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeugd is gelukkig, maar voelt meer druk op school

Nederlandse jongeren behoren al jaren tot de meest gelukkige jongeren van Europa. Al sinds dit onderzoek in 2001 is gestart staat Nederland in de top 5. Vaak samen met de landen Finland, IJsland, Albanië en Armenië.

Kinderen voelen meer druk op scholen.

De Universiteit Utrecht, het Trimbos Instituut en het Sociaal Cultureel Planbureau onderzoeken iedere vier jaar onderwerpen die jongeren tussen de 11 en 16 aangaan. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld de relatie met hun ouders, alcoholgebruik, seks en pesten.

De relatie tussen jongeren en hun ouders is over het algemeen heel goed. Een overgrote meerderheid zegt makkelijk met zijn of haar ouders te kunnen praten als ze ergens mee zitten. Zowel met hun vader als moeder. Als ze ouder worden wordt het weliswaar wat moeilijker om met hun zorgen bij de ouders aan te kloppen, maar ook op 16-jarige leeftijd zegt de overgrote meerderheid dat het gemakkelijk is om zorgen met een ouder te bespreken.

Schooldruk

Een slechtere ontwikkeling zie je bij de hoeveelheid druk die de jongeren ervaren van hun schoolwerk. Het aantal middelbare scholieren dat druk voelt neemt de afgelopen jaren flink toe. Van 16 procent in 2001 naar ruim 35 procent in 2017. De onderzoekers verklaren dit doordat er een einde lijkt te zijn gekomen aan de zesjescultuur. Er zijn strengere diploma-eisen, meer huiswerkbegeleiding en een grotere nadruk op prestatie.

Maar ondanks deze toegenomen druk zien de onderzoekers geen toename in psychische problemen, de afgelopen vier jaar. Misschien omdat het op andere vlakken beter gaat, zoals in de relatie met de ouders en de sfeer op school.

Ster advertentie
Ster advertentie