Binnenland
NOS

8 jaar na MH17-ramp spreekt rechtbank vonnis uit: 'Nabestaanden naar deze dag toegeleefd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 8 jaar na MH17-ramp spreekt rechtbank vonnis uit: 'Nabestaanden naar deze dag toegeleefd'

Ruim 8 jaar nadat vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten, spreekt de rechter vanmiddag vanaf 13.30 uur het vonnis uit. Vier verdachten zijn aangeklaagd voor moord op de 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders. Het NOS Radio 1 Journaal sprak vanmorgen met Jolise Stol van Slachtofferhulp. Zij is sinds het begin betrokken bij het proces en ook aanwezig in de rechtbank vanmiddag.

"Vandaag is een hele belangrijke en spannende dag voor de nabestaanden. De uitspraak betekent een einde aan de eerste aanleg van dit strafproces. We weten natuurlijk nog niet wat de uitspraak en de gevolgen daarvan gaan zijn, maar het is in ieder geval een mijlpaal voor veel nabestaanden", zegt Stol.

Drie Russen en een Oekraïner staan terecht. Zij zouden een coördinerende rol hebben gespeeld door te besluiten dat een Buk-raket werd ingezet en waar die werd ingezet. Ook zouden ze ervoor hebben gezorgd dat het wapen na de ramp het land weer verliet. Tegen alle vier is levenslang geëist.

'Emotionele ondersteuning'

De verdachten zeggen dat er geen sprake is van een eerlijk proces. Geen van de verdachten kwam dan ook opdagen bij de rechtbank op Schiphol, alleen Poelatov liet zich in de rechtszaal vertegenwoordigen. Zijn advocaten pleitten voor vrijspraak.

Als er iemand veroordeeld wordt, kan de rechter ook schadevergoedingen tot 50.000 euro toekennen aan nabestaanden. Tijdens het proces waren er 3 weken uitgetrokken voor slachtofferverklaringen: bijna 100 mensen maakten daar gebruik van. "Ook vandaag komen er ontzettend veel nabestaanden naar de rechtbank", weet Stol. "Vanuit meerdere zittingszalen kan iedereen de uitspraak volgen. Wij zijn in iedere zaal aanwezig om alle vragen te beantwoorden en natuurlijk emotionele ondersteuning te bieden."

Celstraf onwaarschijnlijk

Dat de vier ooit komen vast te zitten, is onwaarschijnlijk. Rusland noemde het onderzoek een schijnvertoning en het land levert geen staatsburgers uit. "Dat is lastig", zegt Stol. "De nabestaanden weten dat een eventuele veroordeling niet betekent dat die mensen ook daadwerkelijk gestraft gaan worden", aldus Stol. "Maar het feit dat er straks een uitspraak over ligt, is al heel erg belangrijk voor de nabestaanden."

Stol: "Ik ben blij voor de nabestaanden dat er vandaag een soort van einde kan komen aan dit lange proces. Ik hoor heel veel nabestaanden zeggen dat ze naar deze dag hebben uitgeleefd."

De uitspraak is live te volgen op NOS.nl en op NPO Radio 1. De extra radio-uitzending van NOS en Omroep Max is van 13:00 tot 16:00 uur met Mark Visser en Jurgen van den Berg.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie