Geweld tegen politiemensen neemt niet af: 'Dit was echt heel intimiderend'
- Nieuws
- Geweld tegen politiemensen neemt niet af: 'Dit was echt heel intimiderend'
Ondanks alle campagnes die er de afgelopen jaren tegen gevoerd zijn, neemt geweld tegen politiemensen niet af. Patrick Fluyt kan erover meepraten. Hij werkt al 35 jaar bij de politie. Eerst als gewone agent, veel in het uitgaansleven, en sinds 9 jaar bij de ME. Hij vertelt meer in NOS Met het Oog op Morgen.
Video niet beschikbaar
Fluyt heeft door de jaren heen de omgangsvormen op straat zien veranderen: "Mensen tolereren niet meer dat nee het antwoord is. Het is heel normaal om de politie, een baliemedewerker in het ziekenhuis of een conducteur uit te schelden."
Wat het met agenten doet
"Het uitschelden is van alle dag, helaas is dat zo en het zal altijd wel zo blijven", zegt Fluyt. "In deze tijd met social media - het framen - dat maakt het anders." De politieman vertelt dat video's van bijvoorbeeld arrestaties op internet worden gezet. Hij vertelt wat het met hem doet: "In het begin zeg je dat het niet uitmaakt, dat je doet wat je doet. Maar als je jezelf iedere keer terugziet op Dumpert zet je dat wel aan het denken..."
"Op het moment dat het escaleert, dat de beelden worden gebruikt om mensen tegen elkaar uit te spelen en dingen tegen elkaar op te zetten - daar vind ik social media een kwalijke rol in spelen." De agent vertelt over zijn persoonlijke ervaringen, bijvoorbeeld hoe mensen zich op een aanhouding storten en dat vervolgens filmen. "Uiteindelijk is de aanhouding niet het probleem, het gaat om het frame, dat de beelden uit de context worden gehaald. Als iemand heel erg loopt te schreeuwen, dan kan je erbij zetten dat het politiegeweld is, maar is dat dan zo?" Fluyt vindt van niet. Hij vertelt dat de wet hem als agent de mogelijkheid geeft om geweld te gebruiken om zijn doel te bereiken, maar dat het dan geen politiegeweld is.
Maatschappij is de oplossing
Geweld dat agenten voor die doeleinden inzetten, gaat volgens Fluyt proportioneel. De politie heeft veel verschillende middelen: "Je kan de wapenstok gebruiken om iemand te duwen, je kan ermee slaan. In ME-context kan je chargeren. Dat kan je met honden doen, of met paarden. Er zijn vele vormen die we kunnen gebruiken."
"Als we zo met elkaar in deze maatschappij om blijven gaan, zoals we dat nu doen, dan zal dit ook helaas niet veranderen. Ik denk dat wij niet de oplossing zijn, maar dat de maatschappij an sich de oplossing is."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.