Binnenland
BNNVARAEOKRO-NCRVNTRZwart

Hoe gaan we om met politiegeweld in Nederland?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe gaan we om met politiegeweld in Nederland?

Het gedrag van de politie omtrent demonstranten en protesten ligt al geruime tijd onder vuur. Treedt de politie niet te hard op en heeft de politie niet te veel macht? Of is dat harde optreden nodig en heeft de politie baat bij meer wapens, zoals het stroomstootwapen? Merel Wielaert spreekt tijdens De Nacht van BNNVARA met Gideon Everduim, politicus, activist en rapper, over het optreden van de politie en hoe je als burger kritisch kan kijken naar de politie.

Gideon Everduim over politiegeweld en hoe je daar als burger mee omgaat

Everduim zet zich al meer dan tien jaar in tegen politiegeweld. Dat begon omdat Everduim vond dat er te weinig geluisterd werd naar de mening van de burgers en dat de politie in zijn buurt, Amsterdam Zuid-Oost, te veel macht had. Op het moment dat zaken als preventief fouilleren genormaliseerd werden, ging Everduim over tot actie om deze kwesties aan de kaak te stellen. De activist vertelt: "Wij zijn opgegroeid met het idee dat de politie er echt niet voor iedereen was."

Everduim vertelt hoe hij met zijn politieke stichting Bijlmer Style destijds verhalen aan het licht bracht die nog niet bekend waren, zoals etnisch profileren. Everduim: "Het verhaal was niet verteld, wij hebben dat een gezicht gegeven."

Benieuwd wat Everduim nog meer wil bereiken voor een veiligere politiecultuur? Luister het in de podcast van De Nacht van...!

Ster advertentie
Ster advertentie