Binnenland
AVROTROS

Oud-politieman Klaas Wilting: 'De politie is verwaarloosd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-politieman Klaas Wilting: 'De politie is verwaarloosd'

De politie is het zat dat ze worden weggezet als agressief en provocatief. Met name afgelopen zondag kregen zij er, door de ongeregeldheden in Den Haag, op sociale media flink van langs. Agenten van politievakbond ACP overwegen te stoppen met hun werk. Waar komt dat gebrek aan respect voor de politie vandaan? En hoe dit op te lossen?

Politie luidt de noodklok

Oud-politieman Klaas Wilting is van mening dat de politie ernstig verwaarloosd is, zegt hij in Stax&Toine. Het tekort aan agenten is al jaren aan de gang. De belofte bij de reorganisatie van de politie was dat het allemaal beter zou worden.

Respect

De politie zou dichter bij de burger komen, met name in buurten en wijken met meer wijkagenten maar dat is allemaal niet gebeurd. Volgens hem verklaart dat de frustratie van de politie en die uit zich nu ook bij rellen. "Ze worden neergezet als racistisch en discriminerend en ik denk dat dat absoluut niet zo is."

Volgens Wilting heeft het overgrote deel van de burgers respect voor de politie. "Maar de burger is wel veel mondiger geworden", zegt hij. Als de politie geen respect krijgt, heeft dat ook met de politie zelf te maken. "Respect moet je tegenwoordig verdienen en de meeste politiemensen dwingen respect af op staat. We hebben een voortreffelijke politie en die moet je niet vergelijken bijvoorbeeld, zoals de laatste tijd gebeurt, met de politie in Amerika."

'Vertrouwen neemt juist toe'

Politiesocioloog Jaap Timmer begrijpt dat de negatieve toon van de laatste tijd de politiemensen kwetst. Hij adviseert de politie ‘om goed en meer te communiceren zoals waar staan we als politie voor? Wat is onze opdracht? En hoe doen we dat? En daarin aangeven wat de rechten en plichten van burgers zijn’. Daarnaast vindt Timmer transparantie heel belangrijk. "Leg uit wat goed is gegaan en wat niet goed is gegaan, zodat burgers het beter kunnen begrijpen."

Timmer ziet het gebrek aan respect voor de politie, zoals blijkt uit uitingen in sociale media, helemaal niet terug in de cijfers. Het vertrouwen in de politie neemt juist toe de laatste jaren. "Wel valt er zeker op aantal punten nog wat te verdedigen en te verbeteren en dat moet de politie dus ook met verve doen. Goed als politie je verhaal vertellen."

Politie luidt de noodklok

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie