Binnenland
NOSNTR

Rotterdamse motoragent met opzet doodgereden: 'Veel collega's hebben psychisch leed'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rotterdamse motoragent met opzet doodgereden: 'Veel collega's hebben psychisch leed'

De dood van de Rotterdamse motoragent Arno de Korte dreunt nog steeds na bij zijn collega's. Op 7 juli werd De Korte doodgereden door vrachtwagenchauffeur Willem M. Uit camerabeelden blijkt dat M. het opzettelijk heeft gedaan. Dat constateerde het Openbaar Ministerie vanmiddag tijdens de eerste pro-formazitting in deze zaak. Voorafgaand aan de zitting sprak verslaggever Marc Hamer in NOS Nieuws en Co met Edwin Tamboer, teamchef van de Rotterdamse politie.

Video niet beschikbaar

De dodelijke aanrijding gebeurde op 7 juli op de Waalhavenweg in Rotterdam. Motoragent Arno de Korte (47) gaf de verdachte een stopteken, omdat hij door rood zou zijn gereden. Volgens getuigen stopte de agent op een uitvoegstrook, maar gaf M. op dat moment extra gas. Hij raakte de agent en die werd vervolgens honderden meters meegesleurd volgens de officier van justitie.

"Ik had de pech dat ik die dag Officier van Dienst was en ter plaatse moest komen bij het ongeval. Ik heb Arno daar aangetroffen. Dat was verschrikkelijk", zei teamchef Edwin Tamboer in NOS Nieuws en Co.

Psychisch leed

Het gaat volgens Tamboer niet goed met het team. "We hebben een heel hoog ziekteverzuim. Veel collega's hebben psychisch leed. Afgelopen week is bij twee collega's de diagnose PTSS gesteld. Dat geeft maar weer aan dat we aandacht moeten hebben voor de emmertjes van de collega's, want die beginnen vol te lopen", aldus Tamboer.

"Het is moeilijk om te accepteren wat er gebeurd is. We hebben nog heel veel vragen. En voelen ook de druk om ons heen van het thuisfront. Mijn eigen kinderen zeiden laatst: papa jij rijdt ook op de motor, ga jij dan ook dood? Ook partners van collega's die zeggen: jij gaat iedere dag naar je werk en stapt op die motor, maar kom jij 's avonds wel thuis? Dat komt keihard binnen."

Opzet

Het OM gaat uit van opzet en stelt dat er sprake was van doodslag, maar laat ook onderzoeken of het mogelijk gaat om moord. Volgens de aanklager was er bij de verdachte sprake van veel wantrouwen en rancune tegenover de politie en overheidsinstanties. Volgens een getuige had M. gezegd dat hij bij een volgende controle een agent "iets zou aandoen".

De verdediging verwierp de beschuldigingen tegen M.. Zijn advocaat noemde het verschrikkelijk wat er is gebeurd, maar het was volgens hem een noodlottig ongeluk. M. kan zich naar eigen zeggen weinig herinneren van het incident. De verdachte wordt op verzoek van het OM voor observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Hij lijdt volgens een psychiater aan een persoonlijkheidsstoornis.

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor juni 2022.

N&C politie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie