Binnenland

EU houdt totaalverbod op ivoorhandel tegen

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. EU houdt totaalverbod op ivoorhandel tegen

De Europese Unie wil geen totaalverbod op de handel in ivoor. Dat zegt de Europese Milieucommissaris. Handel in ivoor is in principe verboden, maar er geldt een uitzondering voor ivoren objecten die voor 1990 zijn gemaakt en verhandeld. De EU wil dat zo houden.

Onbegrijpelijk vinden dierenbeschermers en een aantal Afrikaanse landen dit standpunt van de EU. Volgens hen laat dit halfslachtige beleid een achterdeurtje open voor corrupte politici en handelaren die tóch in gestroopt ivoor willen blijven handelen.

De tegenstanders van het EU-beleid zijn ook niet te spreken over het plan van de EU om onderscheid te maken tussen olifanten uit verschillende Afrikaanse landen. In Botswana, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika is de olifant namelijk niet bedreigd, en hoeft hij van de EU dus ook geen beschermde status te krijgen.

Deze beschermde status hebben olifanten in de rest van Afrika wel. Maar een olifant kent dat verschil natuurlijk niet als hij de grens tussen een beschermd en een onbeschermd land oversteekt, zo stellen Afrikaanse olifantenbeschermers.

Een online petitie van Avaaz om de Europese Unie te overtuigen van een wereldwijd verbod op de handel in ivoor is al door meer dan een miljoen mensen getekend.

Ster advertentie
Ster advertentie