Binnenland
KRO-NCRV

'Er kwam elk weekend een monster in mij naar boven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er kwam elk weekend een monster in mij naar boven'

"Ik ga niet zeggen dat vuurwerk geen probleem is, maar als we kijken naar maatschappelijke impact dan is alcohol echt een heel jaar door een enorm probleem", zegt David Baden van de NVSHA (Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen) bij Spraakmakers.

Tijdens de jaarwisseling kwamen weer veel mensen op eerste hulp terecht met vuurwerkletsel. Maar tegelijk meldden zich ook weer veel mensen met verwondingen die direct of indirect veroorzaakt werden door alcoholgebruik.

Daarom bij Stand.nl de stelling 'Drank is een groter probleem dan vuurwerk'.

"Wij zien in mijn ziekenhuis 365 dagen per jaar, meerdere keren per dag, de gevolgen van alcohol", zegt Baden. "Het gaat om mensen die door dronkenschap het bewustzijn verliezen, mensen die vallen en botbreuken oplopen of hersenbloedingen krijgen. Maar we zien ook mensen die door overmatig alcoholgebruik hart- en vaatziekten, kanker en leverproblemen krijgen."

'Verslavingszorg soms slecht bereikbaar'

Baden vindt het belangrijk om patiënten die door alcoholgebruik op de spoedeisende hulp terecht komen hierover aan te spreken. "Misschien niet als ze stomdronken zijn, maar als mensen weer ontnuchteren schamen ze zich vaak." Hij stelt dat dat een goed moment is om mensen hulp aan te bieden. "Wij hebben hiervoor een goede samenwerking met de Jellinek. Een probleem is wel dat verslavingszorg, met name ‘s avonds en ’s nachts, slecht bereikbaar is. Dat is geen kritiek aan hen maar dat is hoe wij het financieren en daar zou verbetering in moeten komen."

"We hebben 11,6 miljoen mensen in Nederland die drinken. Ongeveer 1,2 miljoen drinken zwaar en ongeveer 80 duizend mensen hebben een alcoholverslaving. Maar dat wil niet zeggen dat mensen die geen alcoholverslaving hebben niet risicovol drinken", zegt Floor van Bakkum, hoofd preventie bij Jellinek. "Eigenlijk beginnen bij één glas alcohol per dag de risico’s al toe te nemen."

Van Bakkum stelt dat mensen vaak denken dat ze hun alcoholgebruik onder controle hebben, ook al drinken ze misschien meer dan gezond voor hen is. "Bij verslaving zie je dat mensen die controle kwijtraken. Iemand die bijvoorbeeld naar de kroeg gaat en zegt dat hij één drankje gaat drinken. Hij belooft voor het eten weer thuis te zijn en maar blijft vervolgens toch de hele avond in de kroeg drinken."

Andere signalen van alcoholverslaving ziet Van Bakkum bij mensen waarvan de partner aangeeft: Jij drink wel heel veel, en ik heb daar last van. "Of bij mensen die door drank misschien niet meer helemaal optimaal functioneren op hun werk en vaker aan alcohol denken dan goed voor ze is."

Van Bakkum vindt het zorgwekkend dat alcoholgebruik normaal is in onze cultuur. "We zijn verbaasd als mensen niet drinken. We zeggen als snel: Wat ongezellig dat je niet meedoet. Die cultuur in onze samenleving moeten we echt veranderen."

'Altijd ruzie en altijd gedoe'

"Als ik begon met drinken, dan kon ik niet meer stoppen. Er kwam elk weekend een monster in mij naar boven Heel vervelend, altijd ruzie en altijd gedoe", zegt Koos van Plateringen van Drankjeminder.nl.

Toen het drankgebruik bij Van Plateringen steeds extremer werd zocht hij hulp. "Ik dacht altijd dat een verslaafde iemand is die elke dag stiekem drinkt. Maar ik dronk alleen in het weekend. Doordeweeks had ik het erg druk en ik leefde helemaal naar het weekend toe. Dan had in mijn ontlading. Ik kwam erachter dat ik echt wel een verslaving had opgebouwd." Van Plateringen is inmiddels al vijf jaar gestopt met drinken en heeft maakt Podcasts over alcoholgebruik.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie