EenVandaag
AVROTROS

Moeten mannen stoppen met alcohol als ze vader willen worden?

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten mannen stoppen met alcohol als ze vader willen worden?

Hersenschade, vroeggeboorte of een miskraam: het is bekend wat de gevolgen kunnen zijn als vrouwen drinken tijdens de zwangerschap. Maar wat als de vader in spe tijdens de verwekking alcohol in zijn bloed heeft? Welke gevolgen heeft dat voor de foetus? EenVandaag zocht het uit.

Onderzoek is onethisch

Het is duidelijk dat overmatig alcoholgebruik door vrouwen tijdens de zwangerschap kan zorgen voor complicaties. Maar waar de grens ligt voor mannen met een kinderwens weten we eigenlijk niet, vertelt fertiliteitsarts Grada van den Dool in EenVandaag. "Er is een hele grote Chinese studie en daarin zie je wel dat er echt meer risico is bij mannen die meer drinken op hartafwijkingen en ook verschillende andere aandoeningen", vertelt ze. Maar het is volgens de arts niet duidelijk of die aandoeningen zijn veroorzaakt door alcohol of andere factoren.

Gynaecoloog Ruud Bekkers denkt dat alcoholgebruik kort voor de verwekking weinig invloed heeft op de foetus. "Een zaadcel doet er twee maanden over om ontwikkeld te worden. De laatste dagen ligt hij eigenlijk alleen maar te wachten in de zaadblaas om met een ejaculatie vrij te komen." Maar wetenschappelijk bewijs om te kunnen zeggen dat alcohol niet schadelijk is, ontbreekt.

Voer voor onderzoek, zou je denken. Maar volgens Van den Dool zal dat onderzoek niet snel plaatsvinden. "Je kan moeilijk sommige mannen wel alcohol geven, sommige mannen geen alcohol geven en dan aan het einde kijken welke mannen een gehandicapt kind hebben. Dat is ethisch natuurlijk niet verantwoord, dus dat onderzoek gaat er niet komen."

Drink geen alcohol

Weinig duidelijkheid dus. Toch geeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) advies, vertelt Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut. "Omdat we gewoon niet weten waar de grens ligt, hebben ze gezegd: 'Het advies wordt gegeven om als je zwanger wilt worden helemaal geen alcohol te gebruiken.'"

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie