Binnenland

Studie Keltisch dreigt te verdwijnen uit Nederland

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Studie Keltisch dreigt te verdwijnen uit Nederland

De Universiteit Utrecht wil een aantal taalstudies wegbezuinigen, waaronder Keltisch. Keltoloog Nike Stam is onderzoeker bij de opleiding Keltische Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht en pleit in NOS Met het Oog op Morgen voor het behoud van deze studies.

Wat gaan we missen als de studie Keltisch uit Nederland verdwijnt?

Video niet beschikbaar

Keltisch is een taalgroep, legt Stam uit. "Als je naar de moderne talen kijkt, kan je denken aan het Iers of het Schots-Gaelisch. Als je op vakantie bent geweest in Ierland zie je Engelse namen op straatborden, maar ook onbegrijpelijke letters. Dat is het Iers." Er zijn echter ook historische talen, vertelt Stam: "Zoals het Gallisch in Asterix en Obelix. Dat wordt natuurlijk niet meer gesproken."

Toch heeft de taal ook sporen achtergelaten in Nederland. "Wat veel mensen niet weten, is dat ook hier in Nederland Keltisch werd gesproken. Het heeft dus ook Nederlands erfgoed, zoals een aantal Keltische plaatsnamen. Nijmegen bijvoorbeeld", vertelt Stam.

Keltoloog

Maar wat doet een keltoloog precies? "Wij zijn net als geschiedkundigen of taalkundigen bezig met het doorgronden van de menselijke ervaring", vertelt Stam. Haar eigen specialisme is Middeleeuws Ierland. "Daar vinden we de vroegste schriftcultuur. De Ieren zijn als een van de eerste begonnen met het schrijven in eigen taal, terwijl veel anderen in het Latijn bleven schrijven. Je ziet al in de 9e eeuw literaire meesterwerken ontstaan."

De Universiteit Utrecht is de enige universiteit in de Benelux met een studie Keltisch. De opleiding heeft ongeveer 10 studenten per jaar. Dat is ver onder de grens van minimaal 25 studenten per jaar. "We hebben ook geen 100 studenten of experts nodig, aldus Stam. Maar dat maakt het vakgebied volgens haar niet minder belangrijk.

Expertise

De studie in Utrecht heeft volgens Stam een unieke positie. "Wij bestuderen de taal buiten de politieke context die ze ervaren in de gebieden waar het gesproken wordt. En dat biedt nieuwe inzichten." Die expertise wordt gewaardeerd in andere landen. "Wij organiseerden het grootste congres van het vakgebied in Utrecht, er kwamen honderden keltologen. De opleiding staat ook heel hoog aangeschreven."

Stam hoopt dan ook dat het besluit om de studie weg te bezuinigen nog tegen te houden is. "We hebben veel mails ontvangen van mensen die heel erg geschrokken zijn, dus wij houden moed." Het College van Bestuur wil de studies schrappen, maar wél de expertise behouden. Volgens Stam biedt dat geen troost: "Wij zijn bang dat wanneer wij de vaste structuur van een bachelor verliezen, we ook zichtbaarheid verliezen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie