Binnenland
BNNVARA

Geelvleugelamazones op Aruba: na 80 jaar is de iconische vogel terug!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Geelvleugelamazones op Aruba: na 80 jaar is de iconische vogel terug!

Ooit was de geelvleugelamazone (Amazona barbadensis) een van de meest iconische vogels van Aruba. Nu wordt de groengele papegaai in zijn voortbestaan bedreigd. Maar deze lora - zo wordt die op Aruba genoemd - is na bijna 80 jaar weer terug, wordt verteld in Vroege Vogels.

In 1947 verdween de geelvleugelamazone van het eiland. Uitgeroeid door stroperij en de jacht. Maar de lora is nu na bijna 80 jaar weer terug. Onlangs zijn tientallen exemplaren uitgezet op het eiland. En daarbij heeft de lokale natuurorganisatie hulp gekregen van medewerkers van vogelpark Avifauna.

Biodiversiteit op Aruba

Ondanks dat de lora tot enkele weken geleden niet meer voorkwam op Aruba, zagen veel bewoners van het eiland de kleurrijke papegaai-achtige nog steeds als een belangrijk onderdeel van het erfgoed. Verder is de geelvleugelamazone ook een belangrijke verspreider van zaden van bepaalde inheemse planten en bomen. Daarom kan de herintroductie van de lora volgens natuurbeschermers een grote rol spelen bij het verbeteren van de biodiversiteit op Aruba.

foto: © athalia13

Smokkelaars met geelvleugelamazones

De 25 jonge vogels, die in januari zijn uitgezet, zijn afkomstig van buit gemaakte smokkelwaar. In 2022 werden de vogels, samen met andere diersoorten in beslag genomen in de buurt van Aruba. De illegale handel in papegaaienkuikens is een groot probleem in de hele wereld.

De geelvleugelamazones komen onder meer voor op Bonaire en Venezuela, maar er wordt zoveel gestroopt, dat deze soort onder enorme druk staat. De lora is in 2021 op de Rode Lijst gezet van bedreigde soorten van de IUCN. Op dit moment wordt de wereldwijde wilde populatie geschat op minder dan 10.000 individuen.

Herintroductie geelvleugelamazone

Wat moet je met 25 in beslag genomen papegaaien? Natuurorganisatie Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) besloot om de dieren op te lappen en te herintroduceren op het eiland. De natuurbeschermers hebben hierbij hulp gekregen van medewerkers van vogelpark Avifauna, die veel ervaring hebben met papegaai-achtigen in gevangenschap. In januari zijn de dieren uitgezet in het wild, in Parke Nacional Arikok. De FPNA wil de populatie geelvleugelamazones de komende jaren uitbreiden op het eiland.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie