Binnenland
BNNVARA

Dieren die uitstierven door de mens: dit zijn de verhalen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Dieren die uitstierven door de mens: dit zijn de verhalen

In het boek Speciocide beschrijft Robert-Jan Trügg twintig soorten die (bijna) zijn uitgestorven door toedoen van de mens. Een van de beroemdste voorbeelden daarvan is de dodo. Maar de gouden pad, de reuzenalk en de Tasmaanse tijger: wie weet nog hoe die aan hun eind zijn gekomen? Over die verhalen en het belang ervan, wordt verteld in Vroege Vogels.

Speciocide: uitgestorven door de mens

Speciocide is een afgeleide van 'genocide'. Met die term bedoelt Trügg namelijk "wanneer een soort […] (bijna) uitsterft door menselijk handelen, of door de mens ernstig bedreigd wordt in het voortbestaan." Het woord ontbreekt in de Dikke van Dale, maar zou daar volgens de auteur wel in moeten komen: "Het uitsterven van dier- en plantensoorten wordt taalkundig als iets passiefs neergezet. 'Ze zijn uitgestorven'."

"Ook in het Engels zegt men ‘they went extinct’. Alsof het gewoon maar gebeurt", vervolgt Trügg. Terwijl de meeste soorten juist uitsterven door menselijk handelen. "Door duidelijke naamgeving dringt het wellicht beter tot ons bewustzijn door wat er op dit moment gebeurt, en dat er iets helemaal mis is."

Atitlán fuut

Een aangrijpend voorbeeld is de Atitlán fuut, een watervogel die alleen voorkwam in Lago de Atitlán, een hooggelegen meer in Guatemala. De vliegtuigmaatschappij Pan Am besloot om visreizen te organiseren naar het meer. Omdat er alleen kleine vissoorten en zoetwaterkrabben leefden, werden er grote baarzen uitgezet.

De rest laat zich raden. De baarzen vraten het voedsel van de futen én de jonge futen op. De Atitlán fuut nam snel af en stierf na een aantal vergeefse reddingpogingen in 1989 uit.

Het boek 'Speciocide, (bijna) uitgestorven door de mens' ligt nu in de boekhandel.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie