Binnenland
NOS

Rechtszaak Enschede steekpartij: Jonge verdachten houden kaken stijf op elkaar, parallellen met Mallorcazaak

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtszaak Enschede steekpartij: Jonge verdachten houden kaken stijf op elkaar, parallellen met Mallorcazaak

De komende dagen staat de rechtszaak over de fatale steekpartij in Enschede centraal in de Nederlandse rechtbanken. Vijf jonge verdachten zullen voor het eerst verschijnen, terwijl de herinneringen aan het tragische incident op de vrijdag voor kerst nog vers zijn. Jan Colijn, journalist bij RTV Oost, deelt in NOS Met het Oog op Morgen enkele inzichten en vooruitzichten voor deze zaak die al snel doet denken aan de beruchte Mallorcazaak.

Video niet beschikbaar

Op die noodlottige dag liepen twee groepen jongeren door het centrum van Enschede, zonder enige aanleiding ontstond er een confrontatie die escaleerde tot een steekpartij. Ahmed, een vijftienjarige jongen die Syriƫ was ontvlucht, kwam hierbij om het leven. "Er lijkt geen etnische component te zijn", merkt Colijn op, terwijl hij de gebeurtenissen van die dag samenvat.

Zwijgende verdachten

Hoewel camera's op elke straathoek hangen, vond de steekpartij buiten het zicht van de bewakingscamera's plaats. Desondanks zijn er naar verluidt meerdere filmpjes gemaakt, mogelijk cruciaal bewijsmateriaal voor de rechtszaak. Over de verdachten is bekend dat ze tussen de 16 en 21 jaar oud zijn en deels minderjarig. Ze worden verondersteld lid te zijn van een beruchte jeugdbende die zich bezighoudt met drugs- en drankgebruik onder jongeren in het centrum van Enschede.

De vergelijking met de Mallorcazaak dringt zich op, vooral omdat alle jonge verdachten weigeren te praten. "Er zijn meerdere verdachten in het spel en ze doen er allemaal het zwijgen toe", benadrukt Colijn, die ook wijst op het feit dat minderjarigen bij deze zaak betrokken zijn, wat het nog complexer maakt. De vraag blijft of de verdachten de dans kunnen ontspringen door zich te beroepen op hun zwijgrecht. "Het wordt je tegenwoordig wel zwaar aangerekend als je het onderzoek echt frustreert", legt Colijn uit, terwijl hij benadrukt dat de rechtbank weinig sympathie zal hebben voor dergelijk gedrag, vooral gezien het leed van de nabestaanden.

Pro-forma gepland

Morgen staat de eerste pro-forma gepland, maar de hoop op verheldering blijft vaag. "Dat de verdachten toch hun mond open gaan doen, die illusie heb ik tot op heden niet zozeer", bekent Colijn. Toch blijft hij optimistisch dat mogelijk nieuw bewijsmateriaal, zoals video's of filmpjes, het onderzoek verder zal helpen.

Audio steekpartij gesprek

De Brusseprijs in NOS Met het Oog op Morgen

In aanloop naar de Brusseprijs-uitreiking zijn vanaf 11 mei iedere zaterdagavond de auteurs van de vijf genomineerde boeken te gast in NOS Met het Oog op Morgen. Op 15 juni zendt NOS Met Oog op Morgen de uitreiking live uit.

Ster advertentie
Ster advertentie