Binnenland
NOSNTR

Aanpak messengeweld onder jongeren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanpak messengeweld onder jongeren

Het aantal steekpartijen is volgens de politie de laatste jaren flink toegenomen. Om de steekpartijen beter te kunnen onderzoeken start het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een messendatabank. Na een steekpartij kan het NFI zeggen welk soort mes waarschijnlijk is gebruikt. Criminoloog Jeroen van den Broek doet onderzoek naar wapenbezit onder jongeren en vertelt in Nieuws en Co meer over de motieven achter de toename van het messengeweld.

Volgens Van den Broek hangen de beweegredenen vaak samen met gevoelens van onveiligheid in de buurt. Jongeren die zelf als slachtoffer iets hebben meegemaakt denken: ik laat het mij niet nog een keer overkomen en draag voortaan een wapen bij me.

Het lukt niet om het messenbezit terug te dringen. Dit zou te maken hebben met te weinig inzicht in de doelgroepen door onvoldoende onderzoek. Hierdoor worden niet de juiste interventies toegepast. Het gebrek aan juiste informatie kan ook verklaren waarom overheidscampagnes zoals 'Drop je knife' niet werken onder jongeren. "Het kan zelfs een averechts effect hebben op het moment dat je niet toespitst op de groep die het bij zich draagt, vertelt Van den Broek." Hij verklaart dat onveiligheidgevoelens juist kunnen toenemen wanneer jongeren zich bewust worden van het oplopende aantal messen in het bezit van anderen. Jongeren kunnen het gevoel krijgen dat zij zich moeten beschermen waardoor messenbezit onbedoeld gestimuleerd wordt.

Oplossingen

Om meer grip te kunnen krijgen op het wapenbezit is het belangrijk om meer onderzoek te doen naar de toegespitste doelgroepen. Eén van die doelgroepen bestaat uit een risicogroep door een lastige thuissituatie of een saamhorigheidsgevoel met de 'straatcultuur'. "Er bestaat geen quick fix voor dit probleem, hoe graag we het zouden willen," aldus criminoloog Van den Broek, "We moeten aan de slag met de voedingsbodem die ervoor zorgt dat jongeren zich niet veilig voelen".

NFI start messendatabank om steekpartijen beter te onderzoeken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie