Binnenland
EO

'Columnisten moeten beschaafder praten over Ali B'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Columnisten moeten beschaafder praten over Ali B'

Ali B stond vandaag voor de rechter in een zedenzaak. Hij is onschuldig totdat het tegendeel blijkt, zo staat in de Nederlandse wet, maar columnisten noemden hem de afgelopen jaren al onder andere 'seksueel roofdier'. Niet goed, vindt strafrechtadvocaat Richard Korver. "Dat past niet in de rechtstaat", zegt hij in Dit is de dag.

Richard Korver en Mark Koster in debat in Dit is de dag - Dit is de Dag

Ali B wordt door drie vrouwen beschuldigd. De bekende zangeres Ellen ten Damme, zangeres Jill Helena die door B gecoacht werd bij The Voice of Holland en een derde vrouw die B ontmoette op een schrijverskamp. Deze laatste deed haar verhaal in BOOS, het programma van Tim Hofman.

Krachttermen

Korver vindt dat na de uitzending van BOOS journalisten onnodig veel 'krachttermen' hebben gebruikt over Ali B. "Dit geeft geen pas in een rechtstaat", vindt hij. "Het is begrijpelijk dat mensen er wat van vinden, maar iemand breed neerzetten in de media als schuldig, daarvan hebben we eigenlijk afgesproken dat de rechter dat doet", vindt hij. "Het zou passen om een beetje terughoudend te zijn. Het is niet aan Fatima en Els op de bank om, gevoed door de media, een oordeel te vellen."

Mediajournalist Mark Koster (De Telegraaf) is het totaal niet eens met Korver. Ali B verwijt 'de media' dat ze hem hebben zwartgemaakt, maar Koster vindt dat je toch met zekerheid kunt zeggen dat B zelf ook wel iets gedaan heeft. "Ja, daar gaat de rechter over, maar we hebben vandaag best wel wat verhalen gehoord. Tussen een misdaad doen en onfatsoenlijk gedrag zit een groot grijs gebied en het is wel duidelijk dat hij in dat gebied flink tekeer is gegaan. Hij toont ook totaal geen berouw", vindt Koster.

Koster vindt juist dat media belangrijk werk hebben gedaan in de zaak van Ali B en ook bij andere gevallen van The Voice. "Bij The Voice was natuurlijk wel wat aan de hand. Het is toch goed dat iemand daar een keer een lichtje op zet?"

'Straf kan worden verminderd'

Korver vindt de verslaglegging van BOOS prima, maar de meningen die vervolgens worden gegeven gaan soms te ver. "Ik denk ook dat het invloed kan hebben op de straf. Je ziet regelmatig dat een rechter zegt: iemands reputatie is al beschadigd, iemand heeft al heel veel hinder ondervonden, en dan heeft dat een dempend effect op de straf." Dit kan pijnlijk zijn voor slachtoffers.

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op het platform DIT.

Ster advertentie
Ster advertentie