Binnenland
NOS

'Meisjes en jonge vrouwen vaak slachtoffer van online intimidatie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Meisjes en jonge vrouwen vaak slachtoffer van online intimidatie'

Meer dan de helft (58 procent) van alle meisjes en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar oud wereldwijd is slachtoffer van online intimidatie. Die conclusie trekt hulporganisatie Plan International na onderzoek onder ruim 14.000 meisjes en jonge vrouwen uit 31 landen.

"In sommige landen kan je rapporteren, maar dat is niet genoeg. Want je moet heel veel rapporteren voordat een dader wordt aangepakt. Vervolgens maakt die een ander account aan en begint het weer opnieuw. We dringen echt aan op betere wetgeving" , zegt directeur Garance Reus-Deelder van de Nederlandse Plan-afdeling in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Intimidatie erger als vrouwen zich uitspreken

De hulporganisatie bevroeg meisjes en vrouwen in onder meer Australië, Brazilië, Nederland en de Verenigde Staten. Veel meisjes voelen zich bedreigd, bijvoorbeeld door denigrerende opmerkingen of dreigementen over verkrachting of het versturen van pornografische beelden. Volgens Plan International neemt de intimidatie toe als ze zich uitspreken over vrouwenrechten, politieke kwesties of feminisme.

"Zodra een meisje haar kop boven het maaiveld uitsteekt en zich wil uitspreken, waar natuurlijk social media bij uitstek voor geschikt is, dan krijgt ze met intimidatie te maken. En dat is echt een serieus probleem. Meisjes hebben daar echt last van, fysiek en psychisch"

Ook in Nederland geeft 58 procent van de ondervraagde meisjes aan weleens lastiggevallen te worden op sociale media. "Gelukkig zijn er in Nederland wel meer manieren om te rapporteren dat dit gebeurt en er is een betere wetgeving in de maak. Maar in veel landen is dat niet het geval."

Blijvend effect

Plan zegt dat online intimidatie een blijvend effect heeft. Meisjes en vrouwen geven in het onderzoek aan dat het effect heeft op het zelfvertrouwen en een gevoel geeft van onveiligheid. Bij sommigen leidt het tot mentale en fysieke klachten als stress en slapeloosheid.

Als gevolg van online intimidatie stopt 13 procent met het delen van hun mening op sociale media, blijkt uit het onderzoek. 12 procent past de manier waarop ze zich uiten aan, acht procent stopt helemaal met het socialemediaplatform waarop ze zijn lastiggevallen. De meeste intimidatie komt voor op Facebook, gevolgd door Instagram, WhatsApp, Snapchat en Twitter.

"Online intimidatie legt meisjes wereldwijd het zwijgen op", aldus Reus-Deelder. "En dat terwijl juist het internet zoveel kansen biedt voor meisjes om hun stem wel te kunnen laten horen."

Intimidatie meisjes

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie