Binnenland
NOS

Hoe ga je om met polarisatie?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ga je om met polarisatie?

Bart Brandsma is polarisatie-expert en schreef het boek Inzicht in de dynamiek van wij-zij denken. Hij adviseert en traint bestuurders, politie en journalisten over de omgang met polarisatie. Hij vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Hoe met polarisatie om te gaan?

Actie ondernemen

Brandsma zoomt in op de gebeurtenis in de Tweede Kamer afgelopen week. Thierry Baudet deed uitspraken waarna hem het zwijgen werd opgelegd door de voorzitter van de Tweede Kamer: maar een groot deel van de kamer liep de deur al uit. "Het eerste wat er bij mij altijd opkomt in zo'n geval, is: wat is het wij/zij? Iemand stelt zich hier extreem op. Daar tegenover laat een andere groep zich uitdagen. Polarisatie hoort bij een democratie, maar de mate waar in is een tweede. Wat mij betreft was het aan het kabinet actie te ondernemen."

Kwaliteit waarborgen

Brandsma zegt dat het soms ook een goede manier om aan te geven dat de grens is bereikt door daar juist tegen in te gaan. De voorzitter deed hier wat volgens Brandsma de partij zelf had kunnen doen: hun grenzen aangeven. "Ik denk dat haar weg was geweest om het vraagstuk, het dilemma van het midden te verwoorden. Dat is: hoe zorg je dat je in een democratie kwaliteit borgt?" Volgens Brandsma is de professionele positie degene die dat vraagstuk moet weten te beantwoorden. Dat kan naast een voorzitter ook bijvoorbeeld een burgermeester of minister zijn.

Volgens Brandsma hebben veel professionals de neiging om te grijpen naar de regels. "We gaan zeggen hoe het hoort. Maar over het algemeen jaag je dan de polarisatie meer op dan dat je de angel eruit haalt. Wat staat er op het spel? Hebben we journalistiek nodig die discussie, debat en dialoog stimuleert, of vinden wij journalistiek ook monoloog tegenover monoloog?" Vertelt Brandsma. Hij zegt dat je de democratie niet kan laten leiden als je alleen ruimte maakt voor het monoloog. "Niet alleen hoor en wederhoor is genoeg. Echt goed journalistiek werk is als je de vraagstukken van het midden serieus neemt." Eindigt Brandsma.

item polarisatie expert

Ster advertentie
Ster advertentie