Binnenland
NOS

Metro rijdt door stopblok Spijkenisse en balanceert hoog boven water

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Metro rijdt door stopblok Spijkenisse en balanceert hoog boven water

Bij metrostation De Akkers in Spijkenisse is een metro door een stopblok gereden. Dat gebeurde aan het begin van de nacht. Een deel van de metro is doorgeschoten en terechtgekomen op een kunstwerk achter de rails, op zo'n tien meter hoogte.

Video niet beschikbaar

Ook voor de omwonenden was het schrikken. "We werden om kwart over twaalf wakker. Het was een klap van 2 à 3 seconden", zegt een omwonende, die eerst geen idee had waar het geluid vandaan kwam, in het NOS Radio 1 Journaal. "Toen zag ik ineens dat de staart bezet was. Ik dacht: hé, er is toch iets heel raars aan de hand."

Walvisstaart

Het kunstwerk heet Walvisstaarten en bestaat uit twee staarten die uit het water komen. Een vrouw uit de buurt is ervan overtuigd dat het kunstwerk de machinist heeft gered. "Zonder die staart was het een ander verhaal geweest."

Het metrostel rust nog altijd op de walvisstaart. "Wij zijn aan het kijken hoe we dit apparaat op een veilige manier zo gezekerd krijgen dat die niet verder naar beneden kan zakken of vallen", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Volgens de hulpdiensten is het een unieke situatie. "Het is ook de eerste keer dat ik dit zie. Het wordt een hele exercitie om dat ding eraf te krijgen en veilig te krijgen."

Onderzoek oorzaak

De machinist kon zelf uit de metro komen en is voor controle naar het ziekenhuis gebracht, meldt de veiligheidsregio. Voor zover bekend zaten er geen passagiers in het rijtuig. Wel is er forse schade ontstaan, twitterde de politie.

Ook wordt nu onderzocht hoe stevig de constructies van het kunstwerk en het metroviaduct zijn. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Meerdere instanties zijn bij het metrostation om dat te onderzoeken.

Vervoersbedrijf RET meldt dat er tussen Hoogvliet en Spijkenisse geen metro's rijden door het ongeluk.

Metro Spijkenisse

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie