Naar homepage
Binnenland

Hoe ga je om met dementie? 'Doe niet alsof we er niet zijn'
KRO-NCRV

foto: Screenshot NPO Radio 1foto: Screenshot NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ga je om met dementie? 'Doe niet alsof we er niet zijn'

Mensen met dementie willen graag in gesprek over wat ze nodig hebben, in plaats van dat er over hen gesproken wordt alsof ze er niet zijn. Dat staat in een manifest dat Alzheimer Nederland heeft geschreven in samenwerking met mensen die lijden aan dementie en alzheimer. Het manifest werd vanmorgen bij NPO Radio 1 aangeboden aan de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De ombudsman presenteerde in Spraakmakers het onderzoeksrapport 'Borg de zorg'. Daaruit blijkt dat dementiepatiënten en mantelzorgers bij de overheid tegen 'onredelijke drempels' aanlopen bij het vinden van de juiste zorg. Volgens de ombudsman moeten mensen met dementie en hun mantelzorgers één vaste, individuele begeleider krijgen die ze helpt een weg te banen door het woud van regels, bureaucratie en instanties.

Volgens Alzheimer Nederland is dit manifest - in combinatie met het rapport van de ombudsman - belangrijk om het stigma van dementie en alzheimer te doorbreken. ''Het is een rotziekte, maar het wordt alleen maar rotter door de manier waarop we omgaan met dementie.''

Ster advertentie
Ster advertentie