Binnenland
NOS

Hybride warmtepomp als tussenstap naar aardgasvrije woningen

foto: Geenfoto: Geen
  1. Nieuwschevron right
  2. Hybride warmtepomp als tussenstap naar aardgasvrije woningen

De verkoop van hybride warmtepompen moet worden gestimuleerd, vinden Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en Natuur en Milieu. De organisaties komen met die oproep omdat het aardgasvrij maken van woningen en wijken niet snel genoeg gaat volgens hen.

Wilma Berends van Natuur en Milieu in het Radio 1 Journaal: ''Een hybride warmtepomp is een combinatie tussen een cv-ketel en een warmtepomp, een die kan terugvallen op aardgas.'' De pomp zou een oplossing zijn voor de complexiteit van het aardgasvrij maken van wijken. Om het plan te doen slagen is volgens de drie partijen een subsidieregeling nodig. ''De hybride-warmtepomp is duur,'' aldus Berends.

De Nederlandse Verwarmingsindustrie heeft zich op het laatste moment teruggetrokken uit het initiatief. Volgens hen zou de focus teveel liggen op wijken waar nog geen plan is om aardgasvrij te worden. Berends is het daarmee niet eens. ''Wij vinden het belangrijk dat mensen niet twee keer moeten investeren.'' Zij doelt daarmee op het terugvallen van de pomp op aardgas. ''Daar waar wijken nog niet aardgasvrij moeten worden vinden we dat hybride warmtepompen moeten stimuleren.''

Goedkoper

De hybride warmtepomp is duur, maar goedkoper dan een volledige warmtepomp en kan op koude dagen nog steeds gebruik maken van aardgas. Hierdoor zullen mensen het grootste deel van het jaar aardgasvrij kunnen verwarmen, alleen in koude winters springt de cv-ketel bij. Volgens de organisaties kunnen er voor 2030 een tot twee miljoen hybride warmtepompen worden geïnstalleerd.

Mensen verleiden

Maarten van Poelgeest, verantwoordelijk voor de gebouwde omgeving bij het Klimaatakkoord, steunt het initiatief. Hij vindt dat de hybride warmtepomp over een paar jaar verplicht zou moeten worden gesteld. "Eerst zullen we mensen hiertoe moeten verleiden. Op basis van vrijwilligheid is niemand tegen. Maar je kunt ook zeggen: stel het gewoon verplicht, over een jaar of vijf, zes. Dat moet je dan wel nu al aankondigen, zodat mensen weten dat het eraan komt."

Hybride warmtepomp

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie