Binnenland
WNL

'Je kunt je afvragen of weigeren debat met JA21 en BBB democratisch is van de VVD'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je kunt je afvragen of weigeren debat met JA21 en BBB democratisch is van de VVD'

Deze week lekte uit dat het RTL-debat niet doorgaat, omdat de VVD niet met BBB en JA21 in debat wil. Op hun beurt beschuldigen deze partijen de VVD ervoor dat ze bang zijn voor de rechtse concurrentie. Daar zit een kern van waarheid in, zegt politiek redacteur van NRC, Pim van den Dool, bij WNL In de Kantine.

"Vanuit de VVD gezien snap ik het wel: aandacht voor die partijen zorgt ervoor dat mensen daar op gaan stemmen," zegt Van den Dool. "Maar je kunt je afvragen of het wel democratisch is van de VVD." De liberalen kozen ervoor om een hernieuwde tweestrijd in het leven te roepen tegen 'de linkse wolk' in de Kamer. "De VVD doet alles om links groot te maken," denkt columnist Marcel Verreck, "om zo met stabiele partijen te kunnen regeren."

Hoofdredacteur AD Regio, Paul van den Bosch, ziet vooral dat mensen die van "maandag tot en met vrijdag de grote problemen in het land moeten oplossen", op zaterdag in de krant de campagne nieuwe leven in willen blazen door de verschillen de benadrukken.

Verschillen uitdiepen

Die verschillen worden altijd uitgediept in camapagnetijd, zegt Van den Dool. "Alsof de VVD de linkse partijen zo verschrikkelijk vindt. Ze hebben ze keihard nodig in de Eerste Kamer, om een meerderheid te krijgen."

Ondertussen dreigde coalitiepartij D66 even uit beeld te verliezen in deze campagne. Maar inmiddels kiest partijleider Sigrid Kaag weer voor een confrontatie met het rechtse blok, waaronder JA21 en BBB. "Dat is voor D66 de ideale vijand, waarmee zij een tweestrijd willen voeren."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

'Je kunt je afvragen of weigeren debat met JA21 en BBB democratisch is van de VVD'

Ster advertentie
Ster advertentie