Binnenland

Nederland scoort laag op ongelijkheidslijst: 'Meeste zorgtaken komen toch nog bij de vrouw terecht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland scoort laag op ongelijkheidslijst: 'Meeste zorgtaken komen toch nog bij de vrouw terecht'

Nederland staat op de 28e plaats in de lijst over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen van het World Economic Forum. Drie plekken hoger dan vorig jaar. Professor Henk Volberda van de Universiteit van Amsterdam verzamelde de Nederlandse gegevens. Hij gaf een toelichting in het NOS Radio 1 Journaal.

"Een zwaktepunt blijft nog steeds de arbeidsparticipatie, meer bepaald de arbeidskansen van vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt", zegt Volberda.

Zorgtaken

"De gelijkheid tussen man en vrouw heeft in 2021 een knauw gekregen. Door de lockdown zijn heel veel zorgtaken toch bij de vrouwen terechtgekomen, waardoor relatief veel vrouwen minder zijn gaan werken", aldus Volbera. "Je ziet nu langzamerhand dat de gelijkheid internationaal weer iets toeneemt, maar volgens het onderzoek van World Economic Forum gaat het nog minstens 132 jaar duren voordat we volledige gelijkheid hebben tussen man en vrouw."

"Vrouwen tussen de 28 en 32 jaar zijn vaak beter opgeleid en hebben zelfs een hoger inkomen dan mannen. Maar wanneer er kinderen komen zie je dat de meeste zorgtaken toch bij de vrouwen komen te liggen en dat vrouwen dan besluiten om deeltijd te gaan werken", stelt Volberda.

Topfuncties

"Dan maken de mannen een ontzettende inhaalslag. Dus ook al hebben de vrouwen een betere voedingsboden voor succes, blijven ze helaas achter. Zeker als het gaat om hogere managementposities en topfuncties . Dat is nog steeds oneerlijk verdeeld", zegt Volberda.

r1jn ongelijkheid

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie