Binnenland
AVROTROS

Waar staan we nu met de boosterprikken? 5 vragen en antwoorden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar staan we nu met de boosterprikken? 5 vragen en antwoorden

Nederland bungelt onderaan het lijstje met landen die de boosterprik geven. Terwijl er haast bij geboden is: wie niet binnen 9 maanden na de laatste prik is geboosterd, kan niet vrijuit reizen door Europa. Daarom 5 vragen over de prikcampagne aan Kirsten Verdel, bestuurskundige, politiek commentator en ook wel de corona-omroeper op Twitter genoemd.

1. Wie krijgt wanneer een booster prik?

Er zijn nu verschillende groepen. Op dit moment mag iedereen in of van voor 1941 een afspraak maken. Het plannen van een boosterprik kan via planjeprik.nl of telefonisch via 0800-7070. Het is wel van belang dat je laatste vaccinatieprik 6 maanden of ouder is.

Naast deze groep zijn er nu ook mensen die 18 jaar of ouder zijn die in zorginstellingen wonen en zorgmedewerkers die in contact komen met patiënten. Vanaf morgen zullen mensen met het downsyndroom gevaccineerd worden en zodra deze groepen allemaal gevaccineerd zijn, is de groep onder de 60 jaar aan de beurt.

2. Europa schrijft nu voor dat je binnen 9 maanden na je tweede vaccinatie moet zijn geboosterd. Anders kun je niet binnen Europa reizen. Gaan we dat wel halen?

Willen we dat halen, dan moet de opschaling en de versnelling die Hugo de Jonge aankondigde heel erg snel beginnen. Oostenrijk heeft vanaf 3 januari een regeling dat je met alleen een Janssen-vaccin niet het land binnenkomt. Naast Oostenrijk komen andere landen op korte termijn met strengere maatregelen. We moeten dus weer een inhaalslag maken

3. Hoeveel tijd moet er tussen de laatste vaccinatie(s) en de boostervaccinatie zitten?

Alle mensen die in aanmerking komen voor een boostervaccinatie krijgen het Pfizer- of Moderna-vaccin. Van deze twee vaccins zijn ook grote voorraden. Het maakt overigens ook niet uit welk vaccin men eerder heeft gehad. Wel is het zo dat je van Moderna maar een halve dosis nodig hebt en bij Pfizer een normale dosis.

4. Zullen de bijwerkingen hetzelfde zijn als bij de 1ste en 2de prik?

Sommige mensen zullen bij de eerste prik ziek zijn geworden, sommige bij de tweede, ook sommige bij beide of sommige mensen zijn helemaal niet ziek geworden. Dit zal bij de boostervaccinatie hetzelfde zijn.

5. Als ik corona heb gehad, moet ik dan alsnog een boosterprik krijgen?

Ja, ook als je lichaam daar antistoffen voor heeft aangemaakt. In de loop van de tijd vergeet je lichaam hoe het zich tegen het virus moet verweren.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie