Binnenland
NOSNTR

Coronamaatregelen worden waarschijnlijk verlengd: ‘Er is heel veel onzekerheid’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coronamaatregelen worden waarschijnlijk verlengd: ‘Er is heel veel onzekerheid’

Morgen is er weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Het lijkt erop dat de avondlockdown en andere coronamaatregelen nog wel even doorlopen. Maar is dit nog nodig met de dalende besmettingen?

Verlenging van coronamaatregelen

“Ik begrijp de voorzichtigheid nu heel erg”, vertelt epidemioloog en kinderarts van UMC Utrecht Patricia Bruijning in Nieuws & Co. Ze snapt heel goed dat het de demissionaire kabinet denkt over het verlengen van de coronamaatregelen. “Er is nu nog heel veel onzekerheid rondom die omikronvariant.”

Maatregelen

Het lijkt een goed idee te zijn dus om nu de coronamaatregelen te verlengen, vanwege de omikronvariant. Toch denkt Bruijning dat niet alle maatregelen verlengd moeten worden. “Het is nog een beetje vroeg om te bepalen hoe effectief dit pakket is geweest, maar ik denk wel dat er goed gekeken moet worden naar de individuele maatregelen en hoe zinvol die zijn.” Volgens haar zitten er een aantal maatregelen in het pakket die niet veel impact hebben op de besmettingen. “Dat we dan om 17.00 allemaal stoppen met sporten, maar vervolgens in het weekend carpoolend door het land gaan, dat is wel tegenstrijdig”, legt ze uit.

Kerstvakantie

Het demissionaire kabinet overweegt om de scholen eerder te sluiten voor de kerstvakantie. Het kabinet bekijkt deze optie om zo besmettingen onder kinderen terug te dringen. Bruining vindt het sluiten van scholen een laatste redmiddel. “Juist met omikron in het vooruitzicht, moeten we terughoudend zijn met sluiten van scholen.”

Boostercampagne

In Groot Brittannië zijn ze vanwege de omikronvariant hard bezig met de boostercampagne. Dat vertelt Verenigd Koninkrijk correspondent Fleur Launspach. “Er is een ongekend grote boostercampagne opgezet hier. Er moeten een miljoen prikken per dag gezet worden.”

Bruijning vindt dat Nederland ook vaart moet maken met de boostercampagne. “Als ik hoor dat de Britten zeggen dat iedereen voor het nieuwe jaar gevaccineerd moet worden, dan denk ik: nou kom op. Dat moeten wij ook kunnen. Het tempo moet omhoog.”

NC coronamaatregelen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie